Galerija 2000-2

Proslava jubilarne 2000. godine.

Članovi Mep-a sudjeluju u velikoj međunarodnoj inicijativi Horizon 2000, koja se sastojala od osmodnevnog hodočašćenja putovima Italije od Aquileje kod Trsta do Rima. 

Doljnje slike prikazuju neke momente s Horizona. 

Sudjelovanje na inicijativi Horizon i na Svjetskom danu mladih - Giornata Mondiale della Gioventu (GMG) organizirao je iz Hrvatske za mladež MEP-euharistijski pokret koji djeluje u Hrvatskoj od 1997.

 

Ovo nam je bio natpis za tri autobusa koji su vozili 160 mladih sudionika Horizona i GMG-a.

 

Ovo je službeni znak Svjetskog dana mladih -SDM (GMG). Na slici žuti krug označava mlade svijeta koji idu u zagrljaj katoličke crkve simbolizirane raširenim rukama kolonada trga sv. Petra.

 

Ovaj znak je bio simbol osam-dnevne akcije Horizon koji je prethodio SDM (GMG). Mladi čovjek upućuje se prema trećem tisućljeću koje je obasjano suncem. 

Ovo je geslo Horizona: "PUTOVIMA ITALIJE I RIMSKIM ULICAMA, KROZ UMJETNOST I LJEPOTU TRAŽITI I NAĆI KRISTA I STAVITI SE U NJEGOVU SLUŽBU."

S nama zajedno na hodočašće kreće veliki jubilarni križ izrađen od slavonske hrastovine, visok 2.5 metara. Ukrasio ga je hrvatskim tropletom i kristovim likom u sredini akad. kipar, osječanin Mate Tijardović. On simbolizira tisućljetnu baštinu kršćanske vjere hrvatskog naroda. Nosimo taj križ u Rim da nam se sveta vjera učvrsti i da ju po ovom križu predamo trećem tisućljeću.

 

Hrvatski hodočasnik iz 13. stoljeća o kojem piše Dante u svome besmrtnom djelu Divina Comedia koji je s velikom pobožnošću hodočastio u Rim. Naše hodočašće sada ide njegovim putem.

 

Prva naša postaja je Aquileia - blizu Trsta, koja je nekada bila veliko duhovno kršćansko središte odakle su misionari dolazili hrvatima naviještati evanđelje. Na slici: zvonik drevne katedrale, simbol kršćanstva koje je nadvaladalo i preobrazilo Rimsko carstvo simboliziranom rimskom vučicom na stupu (desno).

 

Pogled na katedralu u Aquilei. 

Naše hodočašće Horizon svakoga dana je imalo svoju temu, Prvi dan je bio posvećen prema ignacijanskoj duhovnosti SLUŠANJU svega onoga što mi Bog govori. Molili smo gospodina da nam dade pažljivo uho da njegovu riječ čujemo i otvorenim srcem da ju prihvatimo.

 

8. kolovoza tema je bila GLEDAJ-LOOK. ljepote svijeta koji je Bog stvorio. "Gospodine daj da po ljepotama koje si stvorio za nas dođem do tebe, koji si nestvorena ljepota."

 

U Veneciji kamo nas je put dalje vodio imali smo mnogo toga lijepoga za vidjeti što nam je duh vodilo prema Božjim visinama.

9. kolovoza tema dana SJETI SE - REMEMBER. Sjećajući se Božjih dobročinstava u prošlosti zahvaljujemo mu za sve što smo od njega primili.

 

Ovu temu smo posebno razmatrali kroz brojne mozaike i spomenike u Raveni, kamo nas je vodio put toga dana. Svakoga dana jedan dio puta išli smo pješice 2-3 sata kao pravi hodočasnici.

Poznata bazilika San Vitale u Raveni ukrašena prekrasnim starim mozaicima iz 6. st.

Naša hodočasnička skupina pred jednom crkvom u Raveni nakon molitve u svete mise.

 

Unutrašnjost bazilike san Vitale u Raveni ukrašene bogatim mozaicima iz 6. st. 

 

Put nas dalje vodi do Pompose malog gradića sa povijesnim starim samostanom starim 1000 godina.

 

Do Pompose išli smo pješice u ranim jutarnjim satima. Uživali smo u prekrasnom prizoru izlazećeg sunca. 

U Pomposi bili smo gosti jedne nove redovničke kontemplativne zajednice koja nas je počastila svojim vegetarijanskim ručkom.

Naš duhovni program odvijao se tijekom putovanja i u malim skupinama gdje je bilo diskusije i duhovnog razgovora, te razmjene duhovnih iskustava (sharing-partage).

U Pomposi smo imali i zajedničku svetu misu koju smo slavili na otvorenom u Božjoj katedrali. S nama su bili u grupi mladi Francuzi, Talijani i Indijci.

 

Sljedeći naš grad koji smo pohodili bio je Argenta poznat po mučeniku-svećeniku Don Minzoniu.

 

Svi zajedno pred lokalnim Gospinim prošteništem - Madonna della celletta - u kojem smo imali svetu misu sa mjesnim biskupom.

USTANI - ARISE bila je tema 6. koju smo obrađivali sedmog dana našeg hodočašća. Molili smo milost: da budemo aktivni članovi crkve u služenju našoj braći. 

Susret sa zajednicom kršćanskih obitelji koje žive kao u samostanu - u zajednici dobara i molitve.

Temelj njihovog zajedništva jest "načelo i temelj" iz duhovnih vježbi sv. Ignacija. Taj dokument imaju uokviren u Atriu svoje zajedničke kuće pred kojim smo se fotografirali. 

Zadnji dan Horizona oproštajna večer i priredba u Voghieri.

 

Puno radosti i veselja u skupini od 350 sudionika naše grupe koja je bila jedna od 6 grupa koje su u okviru horizona išle prema Rimu sa svih strana Italije.

Nakon radosti i veselja prije polaska prema Rimu zajednički smo slavili međunarodnu svetu misu koju je predvodio naš duhovnik o. Božidar Nagy.