Papin blagoslov Hrvatskog jubilarnog križa mladih na trgu sv. Petra u Rimu prvoga dana trećega tisućljeća, 1.1.2001.

 

Ovako je izgledao trg sv. Petra prvoga dana novoga tisućljeća, 01.01.2001. Brojni vjernici sudjelovali su na svetoj misi koju je Papa služio na otvorenom ispred bazilike sv. Petra. Što je papa rekao u propovijedi za vrijeme svete mise pogledajte pod 

papa govori, govor na misi 1.1.2001. .

 

Hrvatski jubilarni križ mladih donijeli su pred svetog oca trojica članova Mep-a: Tomislav Štivoljević, Tomislav Debeljak, Mario Vidaković. Na slici križ s pratnjom kraj papinog oltara na trgu sv. Petra u očekivanju da ga papa blagoslovi.

Nakon svete mise, Papa se provezao u otvorenom automobilu po trgu sv. Petra, pozdravljajući nazočne vjernike i čestitajući svima Novu Godinu.

Približava se povijesni trenutak, Papin automobil dolazi do hrvatskog križa.

Kada je Papa došao do križa, najprije je dotaknuo i pogladio Isusov lik na križu.

Nakon što je sveti otac dotaknuo križ učinio je nad njim rukom znak sv. križa i blagoslovio ga, a time i sve ono što ovaj hrvatski povijesni križ predstavlja: baštinu kršćanske vjere proteklih stoljeća i spremnost sadašnjeg naraštaja mladih Hrvata da tu baštinu sačuvaju i pronose trećim tisućljećem.

Hrvatski jubilarni križ mladih na trgu sv. Petra nakon što ga je papa blagoslovio.

I o. Božidar želio je biti s križem na slici toga povijesnog dana.

Ovu je fotografiju našega križa objavio glas koncila od 28.siječnja 2001. sa popratnim člankom i komentarom.

3. siječnja 2001. krić je stigao u Zagreb i bio je najprije postavljen u župi Srca Marijina na Jordanovcu. Na slici: članovi Mep-a iz Ivankova, Osijeka i Vinkovaca. Unjeli su križ u župne prostorije nakon dolaska u Zagreb.