Galerija

Lurd -1998

HODOČAŠĆE U LURD ZA ČLANOVE MEP-a 

21. - 29. VII. 1998.

Bio je to pohod "predvorju raja" kako se Lurdsko svetište običava nazivati. Susret s blaženom Gospom pred spiljom, u njezinom svetištu, sudjelovanje u procesijama, obavljanje križnog puta - sve su to doživljaji koji se pamte cijeli život i koji nas pripremaju 

za susret s Gospom u Vječnosti.  

Naše hodočašće nakon polaska iz Osijeka započinjemo sv. Misom u požeškoj katedrali gdje su nam se pridružili kao hodočasnici članovi MEP-a iz Požege.

 

 

 

 

 

 

 

Na putu prema Lurdu posjetili smo Marseille i divnu crkvu Blažene Djevice Marije pomoćnice koja dominira cijelim gradom i zaljevom.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

U ovoj spilji, na mjestu gdje se sada nalazi Gospin kip Blažena Djevica Marija ukazivala se 18 puta Bernardici od 11. veljače do 16. srpnja 1858.g.

Nakon molitve pred spiljom ukazanja jedan od posebnih doživljaja je sudjelovanje u lurdskim procesijama kako onim poslijepodnevnim s Presvetim Sakramentom tako i u večernjim sa svijećama. Svaki dan smo u njima sudjelovali s našim hrvatskim znakovljem (Croatia semper fidelis - Hrvatska uvijek vjerna) - slike gore i dolje. Nakon procesije jedan zajednički snimak s našim nositeljima zastava pred Bazilikom svete Krunice (slika dolje desno.)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Slike dolje: Posjetili smo paviljon francuskog MEJ-a, "ambasadu" Euharistijskog pokreta kraj lurdskog svetišta (slika dolje lijevo) i upoznali se sa voditeljima paviljona, članovima francuskog MEJ-a (slika dolje desno).

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Misa mladih, svake subote u 17 sati u Bazilici preko puta spilje. Bio je to jedinstven doživljaj za sve nas. Puno simbolike, dinamike, pjesme, akcije, radosti itd. Na koncu sv. mise snimak oko "Duha Svetoga" jer smo bili u drugoj godini pripreme za Veliki Jubilej koja je bila posvećena Duhu Svetom.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Sudjelovali smo na raznim mjestima na Euharistijskim slavljima. Svako mjesto je imalo svoj čar i svoju ljepotu. Slika lijevo gore: naši Mepovci sudjeluju aktivno na međunarodnoj sv. misi u najvećoj podzemnoj lurdskog Bazilici posvećenoj Papi Piju X. -  Slika desno gore: intimna, tiha sveta misa prije odlaska u kapeli - kolibi sv. Bernardice u Cite Secours-u gdje smo našli gostoprimstvo. 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Slika gore lijevo: Još jedan susret sa francuskim MEJ-om. Sudjelovali smo u Lurdu na jednoj predstavi koju su mladi članovi francuskog Euharistijskog pokreta priredili za vrijeme ljetnog kampa-taborovanja koji su zaključili u Lurdu isto tako kao i naši iz Pirineja. Tu se vidjela sva kreativnost  mladih mej-ista!

Slika gore desno: Oproštaj od Cite Secours gdje smo stanovali. Na slici pjevamo francusku pjesmu "graditi katedralu" uz mimiku i animaciju što smo naučili od naše braće i sestara Francuza, članova MEJ-a!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

"Ja sam Bezgrješno Začeće" - tako je odgovorila Gospa u Lurdu kad ju je Beranrdica pitala kako se zove. Bilo je to na Blagovijest, 25. III. 1858.g. 

 

Temeljne poruke Lurda:  Po Mariji k Isusu. - Gospa poručuje: Molite i činite pokoru za obraćenje grješnika! U toj se rečenici može sažet sve što je Gospa rekla Bernardici!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Na povratku iz Lurda zaustavili smo se na Azurnoj obali - u NICI i za uspomenu smo se fotografirali na jednom od glavnih trgova (slike gore).

Bilo je vremena da se malo i osvježimo u Sredozmenom moru na Azurnoj obali.(slike dolje).

Slika lijevo:

Završna sv. Misa koju smo slavili u Toulonu kod naše braće i sestara iz francuskog MEJ-a Euharistijskog pokreta koji su nas lijepo primili, ugostili i počastili ručkom prije nego što smo napustili Francusku.