GALERIJA 1998 - 2

SUSRET  TALIJANSKOG MEG-a

i HRVATSKOG MEP-a U OSIJEKU 28.-29.III.1998.

Braća i sestre talijanskog MEG-a - Movimento Eucaristico Giovanile (Mladež Euharistijskog Pokreta) iz Trsta uzvratili su posjet svojoj braći Hrvatima iz MEP-a koji su ih bili posjetili u stednom prethodne godine u Trstu. Bio je to srdačan susret braće i sestara koji dijele iste ideje i žive iste ideale:

slaviti i živjeti Euharistiju!

 

Slika gore lijevo: Voditelj talijanskog MEG-a o.  G.Amigoni predvodi zajedničku sv. misu u Svetištu Srca Isusova u Osijeku. Slika gore desno: naša braća iz Trsta oduševili su nas svojim vedrim  glazbenim  programom među ostalim i himnom MEG-a Insegnaci o Signore. Slika dolje lijevo: nakon zajedničke večere u dvorani bilo je veselo druženje uz pjesmu i animaciu. Slika dolje desno: prije odlaska zajednički snimak (ali ipak nisu svi stali na ovoj fotografiji od naših)  ispred Svetišta u Osijeku.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

 

USKRSNI IZLET MEP-a "EMAUS"   U  LEVANJSKU VAROŠ

I POSJET KAREMLU  U  IZGRADNJI

Uskrsni ponedjeljak, 13. IV. 1998.

Slika gore lijevo: osječki MEP  pred samostanom sestara Karmelićanki u izgradnji u Levanjskoj Varoši. Kad bude gotov samostan će biti prava duhovna oaza za cijelu đakovačku biskupiju.

Slika gore desno: Unutar još nedovršenog samostana slavili smo sv. Misu. Bila je to prva sv. Misa koja je služena ondje na veliku radost sestara koje su kao prognanice iz Šarengradskog samostana i žrtve domovinskog rata  privremeno bile smještene u Remetama.

Nakon sv. mise pošli smo u obližnje mjesto Breznicu gdje smo nakon objeda imali duhovni i vedri društveni program (slika lijevo) , a potom smo pošli do jezera Borik i uživali u domaćim prirodnim ljepotama (slika desno).

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

DUHOVNE VJEŽBE ZA MEP 16. - 18. IV. 1998.

Uskrsni praznici uvijek dobro dođu i za pravu duhovnu obnovu. Članovi MEP-a iz Osijeka, Sl. Broda i Požege obavili su duhovne vježbe u osječkom svetištu Srca Isusova. Bijela odjeća (koju smo imali kod liturgijskog slavlja - slika gore lijevo) sjećala nas je na prve kršćane koji su nakon krštenja u uskrsnoj noći cijeli tjedan nakon Uskrsa nosili bijele haljine kao simbol novoga, uskrslog,  božanskog života u koji su ušli po krštenju zajedno s Kristom. Slika gore desno: Brođani otkrivaju nova poznanstva.

Slike dolje: zajednički snimak na kraju duh. vježbi i potom obavezno hodočašće Gospi Aljmaškoj - Gospi prognanici u Dom sv. Vinka u Osijek s molbom da pomogne provesti u djelo što smo u duhovnim vježbama odlučili (slika dolje desno).

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

 

NA SKUPU ZA VODITELJE TALIJANSKOG MEG-a

U  CORTONI (kraj Perugie) 30.IV. - 3. V. 1998.

Predstavnici hrvatskog MEP-a, njih osmero, pošli su u Cortonu na redovni godišnji skup voditelja talijanskog Euharistijskog pokreta mladih koji je okupio oko 300 sudionika iz cijele Italije. Dragocjena su bila nova iskustva i spoznaje koje su ondje stekli.

CORTONA - mjesto održavanja skupa talijanskog MEG-a. Cortona je poznata po brojnim umjetninama a jedna od najdragocjenijih

jest slika Navještenja od Beata Angelica (desno gore).

Rijeke milosti teku iz Božje Riječi! - Simbolički sa sjajnim vrpcama bila je prikazana ova ideja kraj ambona odakle se sudioncima obratio dugogodišnji voditelj talijanskog MEG-a, o. Sauro De Luca tumačeći Riječ Božju (slika gore lijevo). -  Glavna tema skupa bila je biblijska izreka "Obnovimo svetište" (1 Mak 4, 36). Radilo se o obnovi MEG-a što se i simbolički izrazilo ciglama od kojih je svaki sudionik donio po jednu i tako se oltar izgradio na kojem se ona služaila zajednička sv. Misa.(slika gore desno).

*  *  *  *  *

Rad se odvijao po skupinama s puno mašte, kreativnosti, simbolike i dinamike, nakon čega su slijedile plenarne diskusije i zaključci. Puno toga se može naučiti od bogatog i dugogodišnjeg iskustva djelovanja talijanskog MEG-a (slike gore).
Osmočlana delegacija hrvatskog MEP-a (slika gore lijevo) sklopila je brojna poznanstva i prijateljstva s braćom iz talijanskog MEG-a (slika gore desno.) U hrvatskoj delegaciji MEP-a na ovome skupu bili su (s desna na lijevo na gornjoj lijevoj slici): o. Božidar, Igor, Dalibor, Mirjana, Stjepan, Jasmina, o. Slavko i Andrea. Posljednji na slici je naš dragi Alessio, Talijan iz Trsta, hrvatskog podrijetla koji nam se pridružio kao član naše delegacije.

*  *  *  *  *

Nakon završetka hravtski mepovci pohodili su obližnje povjesno Trazimensko jezero (čuvena bitka između Hanibala i starih Rimljana!) i pod vodstvom o. Slavka (prvi na vrhu) uspeli su se na egzotične figure u obližnjem parku i time ja zvršio ovaj obogaćujući susret između MEG-a i MEP-a.