GALERIJA 

ALJMAŠ

GOSPA OD UTOČIŠTA

Gospino aljmaško svetište utemeljno je 1704.g. kada su oci isusovci tražili od aljmašana utočište za progonjeni Gospin kip. Aljmašani su mu dali utočište a oci isusovci su im rekli: "Od sada će Gospa biti vaše utočište." I tako je aljmaška Gospa dobila naziv "od utočišta" i postala je utočište ne samo za župljane sela nego i za cijelu istočnu Slavoniju, za Vojvodinu i za Bosnu.

U domovinskom ratu aljmaško je svetište razršeno do temelja 1992. Ostao je samo dio desnoga zida koji u obliku stupa vapi za pravdom u nebo a nazvaše ga "zidom nade" jer će se aljmaško svetište obnoviti.

Nakon što je Gospin kip bio čudesno spašen iz ruševina aljmaškog svetišta donesen je u Osijek gdje je bio u progonstvu zajedno sa svim aljmašanima sve do slavnog povratka 1998.

Mladež Euharistijskog Pokreta rado i često  hodočasti u Aljmaš časteći tako našu Nebesku Majku i preporučujući Gospi sve svoje potrebe, moleći se također i za tolike druge nakane. O svemu tome svjedoče ove slike koje slijede.

Slika lijevo: ovako je izgledao oltar s Gospinim kipom u starom svetištu koje je srušeno  u domovinskom ratu.  Slika desno: Kip Gospe Aljmaške nakon što je obnovljen od oštećenja zadobivenih prigodom rušenja crkve. Prenesen je bio u Dom sv. Vinka u Osijek gdje su ga vjernici posebno častili u očekivanju povratka.
Konačno smo dočekali povratak. 1.VIII. 1998. Aljmaška Gospa od Utočišta svečano se vraća zajedno s prognanim Aljmašnima natrag u svoje mjesto točno nakon sedam godina. Povratak je bio na onaj isti dan kad je Aljmaš 1. VIII. 1991. bio okupiran a stanovnici pod smrtnom opasnošću šleperima prevezeni u Osijek. Nakon sedam godina istoga dana i sa istim šleperima vraća se Gospa Prognanica a prate ju aljmašani i brojni osječani. Slika lijevo gore: specijalni odred policije prenio je Gospin kip do šlepera (slika desno).
Članovi MEP-a sa starom zastavom Marijine Kongregacije u šleperu 1.VIII. 1998. prate Gospu Povratnicu u Aljmaš. -  Slika desno: Ovaj veliki natpis pozdravio nas je kad smo stigli u Aljmaš sa šleperima po Dravi i Dunavu.
Gospa se vratila. Svečanu svetu misu pred "pred zidom nade" i pred Gospinim kipom na mjestu razorenog svetišta uz brojno mnošto služio je đakovački biskup Marin Srakić.(slika lijevo.) - Kada je svečanost povratka završila i nakon pučkog veselja šleperima smo se opet uzvodno vratila u Osijek. Članovi MEP-a obasjani večernjim suncem, simbolom Gospinog svjetla,  plove po Dunavu vraćajući se kući.(slika desno).

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

VELIKA  GOSPA,  15. VIII. 1998.

Obnavljaju se aljmaška hodočašća. Članovi MEP-a bili su prvi hodočasnici koji su već uoči Velike Gospe, 14.VIII. stigli u Aljmaš. Nekoliko snimaka govore nam o tome prvom hodočašću u oslobođeni Aljmaš nakon domovinskog rata.

Prva postaja našega hodočašća 14.VIII. 1998. bila je teško oštećena crkva sv. Ivana Kristitelja u Sarvašu gdje smo se pomolili i za one koji su i ovu crkvu oštetili (slike gore). - Potom smo pješice nastavili put Aljmaša preko polja gdje nas je zatekao i večernje Gospino pozdravljenje koje smo u pobožnosti izmolili uz krunicu koja nam je bila sastavni dio hodočašća.(slika lijevo)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Članovi MEP-a na Veliku Gospu 1998. pod zaštitom Gospe Aljmaške. -  Slika desna: o. Božidar Nagy pred Gospinim kipom i "zidom nade" na dan našeg velikgospojinskog hodočašća.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

22. VIII. 1998. Blagdan MARIJE KRALJICE

Prva obljetnica MEP-a u Hrvatskoj

Prvu obljetnicu Euharistijskog pokreta u Hrvatskoj proslavili smo i obilježili hodočašćem Gospi Aljmaškoj na njezin blagdan, na koji je godinu dana ranije nadbiskup Bozanić u Parizu za vrijeme 12. svjetskog dana mladih rekao: "Neka Pariz bude početak jednog novog pokreta mladih u Hrvatskoj i BiH." Taj dan slavi MEP u Hrvatskoj kao svoj rođendan!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

8. XI. 1998.

MEP organizirao i predvodio

PRVO HODOČAŠĆE OSJEČKE MLADEŽI

GOSPI  ALJMAŠKOJ

Po prekrasnom jesenskom sunačnom danu idemo u susret našoj Majci. Putem molimo sv. krunicu. -  Slika desno: pred "zidom nade" u Aljmašu nakon obavljenih pobožnosti i sv. mise.

Nakon obavljenih pobožnosti pohodili smo Male Sestre Charlesa Foucolda koje su pravi evanđeoski ukras Gospinog aljmaškog prošteništa. One su nam svjedočile kao se autentično živi Evanđelje. (slika lijevo).

I na povratku smo prošli kroz Vukovar i pred velikim spomen križem pomolili smo se za sve poginule u domovinskom ratu. (slika dolje lijevo).

Neka Gospa Aljmaška bdije nad svima nama i pomaže nam u našim potrebama. Gospo od Utočišta - moli za nas!