GALERIJA

DOLOMITI 1

S PAPOM IVANOM PAVLOM II

U DOLOMITIMA NA LJETNIM PRAZNICIMA

 

Od 8. do 19. srpnja 1998. članovi MEP-a na poziv svoje braće i sestara članova MEG-a iz Trsta pošli su zajedno s njima na ljetovanje u Dolomite, u mjesto LORENZAGO DI CADORE. U to isto vrijeme u istom mjestu provodio je svoj ljetni odmor i sam Papa Ivan Pavao II. Njegova vila bila je od nas udaljena samo 500 metara!

Bili su to nezaboravni dani susreta s planinskim svijetom Dolomita. Na talijanskom to se zvalo "Campo scuola - škola-ljetovanje jer se uz odmor i planinarenje puno toga naučilo, radilo, meditiralo itd. kao što ćemo vidjeti i na slikama.

Da je i Papa izabrao ovo mjesto za svoj odmor svjedoče nam i ove krasne slike Dolomitskih planina, proplanaka i ljepota.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Za Svetim Ocem evo i nas iz ravne Slavonije i drugih mjesta Hrvatske u u planinske visine. Izmjenjivala su se predavanja, rad u grupama (slike gore) a svkoga dana bila je i Euharistija,  koji puta i vani u prirodi, Božjoj katedrali (slike dolje). Sv. Misu predvodi o. Pino Amigoni, voditelj MEG-a iz Trsta, a koncelebriraju naš duhovnik o. Božidar Nagy i o. Silvio d'Alaimo, također iz Trsta.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Evo nas na prvom velikom cjelodnevnom izletu. Planinarimo svi zajedno nas 70, članovi Euharistijskog pokreta Hrvati i Talijani prema odredištu koje se zove Rifuggio Giaffa (slike gore)

Evo nas stigli smo, ili doletjeli smo  na odredište. Bili smo podijeljeni u skupine i svaka skupina imala je svoje ime. Ovi dolje lijevo bilo su "orlovi". A dolje desno svi zajedno.

A ova slika ovdje desno u stvari je namještena! Bilo je to obično poziranje za jednu sliku koja je nakon toga osvanula čak i na jednoj majici! A o kome se radi, pogodite!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Stanovali smo u krasnom domu (slika gore desno) na jednom proplanku koji je imao i nekoliko igrališta, koja su stalno bila u funkciji (slika gore lijevo). Dom je vlasništvo talijanskih isusovaca, kamo preko ljeta dolazi mladež na ljetna taborovanja i odmore.

Upravo u ovim predjelima Dolomita boravio je naš budući blaženik Ivan Merz za vrijeme Prvoga svjetskoga rata ali nije bio na odmoru niti na ljetovanju. Morao je biti na fronti. I on je ovdje susreo Boga ali ne samo kroz prirodne ljepote kao mi, nego u prvom redu kroz patnju, trpljenje i susret sa smrću za vrijeme ratnih stradanja o čemu nam je ostavio divne zapise u svome dnevniku. Nakon boravaka na fronti Ivan Merz se potpuno obratio Bogu i katoličkoj vjeri koja mu postaje prva vrijednost u životu i njegovo "životno zvanje."

Nastavak

pogledajte u Galeriji Dolomiti 2