GALERIJA  PARIZ  1

12. SVJETSKI DAN MLADIH - SDM

12. JOURNEES MONDIALES DE LA JEUNESSE - JMJ

Francuska  Pariz

13. - 25. VIII. 1997.

Od 1985. po želji i odredbi Pape Ivana Pavla II. svake godine slavi se Svjetski dan mladih. Jedne godine se slavi u biskupijama na Cvjetnicu a svake druge godine se slavi negdje s Papom u svijetu. Do sada su ovi veliki skupovi sa Svetim Ocem bili održani u Rimu 1985, Buenos Airesu 1987, u Santiago di Compostella 1989, u Censtohowi 1991, u Denveru 1993, u Manili 1995,  u Parizu 1997 i u Rimu 2000.

Mladež Euharistijskog Pokreta organizirala je za svoje članove sudjelovanje na 12. svjetskom danu mladih u Parizu. U dva autobusa, njih sedamdeset  članova MEP-a iz raznih krajeva Hrvatske pod vodstvom duhovnika MEP-a o.Božidara Nagya pošli su na ovo jedinstveno slavlje. Njima su se pridružili i članovi Zajednice  Kršćanskog života ZKŽ pod vodstvom o. Slavka Lovrića.

Ove slike koje slijede govore o sudjelovanju članove Mladeži Euharistijskog Pokreta na ovom velikom slavlju 12. svjetskog dana mladih u Parizu.

Svjetski dan mladih u Parizu bio je veličanstvena manifestacija vjere mladeži svijeta. Mladi koji su na njemu sudjelovali prije toga proveli su nekoliko dana u raznim biskupijama Francuske da bolje upoznaju francusku Crkvu i njezine vjernike.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Članovi Mladeži Euharistijskog pokreta, njih 70 zajedno sa članovima ZKŽ - 30 u dva autobusa krenuli su prema Francuskoj. Prije polaska posjetili su u Zagrebu grob Sluge Božjega Ivana (gore lijevo) i ondje se preporučili u njegov zagovor, jer je on studirao u Francuskoj i bio veliki prijatelj francuske kulture i duhovnosti. Istoga dana kad smo posjetili Ivana Merza susreli smo se u dvorištu Bazilike Srca Isusova u Zagrebu s našim hrvatskim misionarom o. Ivanom Gerovcem iz Zambije (gore desno)  i s njime smo se fotografirali za trajnu uspomenu.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Evo nas, stigosmo u Francusku! Prva naša postaja bio je Paray-le-Monial, mjesto odakle se svijetom proširilo štovanje Srca Isusova. Gore lijevo pred kapelom svetog Klaudija Kolombijera, a gore desno velika Bazilika Srca Isusova.

Bazilika Srca Isusova s druge strane (gore lijevo). Mozaik Srca Isusova (gore desno) u kapeli ukazanja.

Oltar sa relikvijarom tijela  sv. Margarete Marije Alacoque u kapeli ukazanja Srca Isusova (gore lijevo) u samostanu sestara od Pohođenja. Gore desno: Veličanstveni mozaik koji prikazuje ukazanja Srca Isusova sv. Margareti Mariji  nalazi se u kapeli gdje su se ta dogodila ukazanja 1673.-1675.

Kapela sv. Klaudija Kolbijera koji je bio ispovjednik sv. Margarete Marije i kao isusovac prvi širitelj štovanja Srca Isusova. Gore: oltar s relikvijarom njegovih posmrtnih ostataka. Lijevo: mozaik u istoj kapeli koji prikazuje Srce Isusovo i njegove štovatelje, sv. Margaretu i sv. Klaudija Kolombijera.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Evo nas na drugoj postaji našega hodočašća, u gradu i biskupiji Autun, u srcu Francuske. Za starih Rimljana ovaj je grad trebao biti glavni grad rimske pokrajine Galije. Mnogo rimskih uspomena i ostataka susrećemo u ovome gradu. Grad se nalazi nedaleko Lyona. Tek tu u francuskoj provinciji mogli smo upoznati pravi duh Francuske, jer je Pariz veoma internacionaliziran. Rimljani su zvali ovaj grad Augustodunum, po caru Augustu. A utemeljen je bio prije 2012 godina, tj. 15. godine prije Kristova rođenja. 

Biskupija Autun na čelu sa svojim pastirom primili su nas veoma srdačno. Veliku Gospu proslavili smo u katedrali Autun-a a misu je predvodio sam biskup. Nakon sv. mise mladi MEP-a iz Hrvatske slikali su se zajedno s biskupom.(Slike gore!)

Gore lijevo: unutrašnjost katedrale Autuna. Prava euorpska gotsko-mistična crkva. Gore desno: srdačan prijem za Hrvate u biskupiji Autun, u mjestu Creusot.

Veličanstven večeranja priredba što je kroz cijeli mjesec kolovoz za turiste i posjetitelje organiziraju stanovnici Autuna u rimskom kazalištu koje se do danas sačuvalo u tom gradu. Priredba prikazuje veoma živo povijest Rimskog carstva, pokrajine Galije i grada Autuna s mnoštvom glumaca, statista obučenih u tadašnje rimske nošnje, s konjima i rimskim bojnim kolima itd. Izvanredan spektakl koji uvjerljivo dočarava brojen događaje stare povijesti vezane za ovaj kraj. Prikazani su i progoni kršćana i mučeništvo sv. Simforijana kojega je majka hrabrila da ostane vjeran Kristu do smrti ovim riječima: Smrću nam se život ne oduzima nego mijenja. Te su njezine riječi ušlu u liturgiju Katoličke Crkve. -  Na ovoj smo priredbi svi sudjelovali!

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Nastavak pogledajte u Galeriji Pariz 2!