GALERIJA PARIZ 2

12. SVJETSKI DAN MLADIH - SDM

12. JOURNEES MONDIALES DE LA JEUNESSE - JMJ

Nastavak Galerije Pariz 1

Nalazimo se u biskupiji Autun prije dolaska u Pariz

Naši domaćini srdačno su nas ugostili i čak na hrvatskom napisali u dvorani prijema Dobro došli! Ali su nas počastili i bogatom večerom!

Članovi MEP-a za svoje domaćine u Autunu u velikoj dvorani gdje se održavao prijem izveli su scenski prikaz Povijesti Hrvata od 7. stoljeća sve do ponovne uspostave slobodne države 1992. uz puno mašte, pokreta, glazbe, koreografije. Za Francuze i sve gledatelje bio je to veliki doživljaj. Po prvi puta su detaljnije upoznali našu povijest i našu borbu za slobodu i neovisnost, a mi smo im sve to zorno prikazali: slike gore i dolje.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Bilo je puno susreta i otkrića. U obližnjem gradiću Le Creusot-u gdje je bila smještena jedna naša skupina MEP-a susreli smo se s članovima francuskog Euharistijskog pokreta MEJ-a. Imali smo s njima jedan bratski i srdačan susret (slika gore lijevo) i ostali smo s njima kasnije u trajnom kontaktu. Ovu skupinu MEJ-a u toj župi pokrenuo je jedan mladić od 15 godina i okupio u MEJ mnoge mlade!
Za tih nekoliko dana boravka u biskupiji Autun imali smo razne aktivnosti. Bio je zastupljen rad u jezičnim skupinama (slika gore lijevo). Posjetili smo i obližnje rodno mjesto sv. Ivane Chantal koja je osnovala red od Pohođenja u kojem je bila sv. Margareta Marija (slika gore desno).

Bilo je puno radosti, veselja i braskog zajedništva sa mladima iz drugih zemalja koji su kao i mi našli gostoprimstvo u biskupiji Autun (slika gore lijevo). A jedna naša skupina posjetila je i obližnju farmu. Dvojica od naših umalo da nisu ostali u jednoj štali zajedno s njezinim Mu-stanovnicima (slika gore desno). Spasilo ih je to što nisu znali samo "mukati" nego i govoriti po ljudski!

Posjet Karmelu u Autunu. Bila je to godina sv. Male Terezije 1997., stota obljetnica nejzinog ulaska u nebo. Sestre karemlićanke srdačno su nas primile u svoj samostan gdje smo najprije s njima slavili sv. misu koju je predvodio naš duhovnik i vođa puta o. Božidar, (gore lijevo) a potom smo se s njima fotografirali u njihovom vrtu (gore desno) a za poklon smo dobili četiri  vreće ostataka od pečenja  "hostija" što sestre proizvode za cijelu biskupiju. (Trajalo nam je više od pola godine i bile su prava poslastica!)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Završetak našeg boravka u biskupiji Autun. Svih 600 gostiju mladih iz cijeloga svijeta koji su našli gostoprimstvo u ovoj biskupiji okupili su se 18.VIII. 1997. u gradu Autunu na oproštaj prije polaska za Pariz. Mladi hrvatskog MEP-a sa svojim majicama i drugim znakaovljem bili su u ovoj skupini najuočljiviji!

Okupljanje na trgu pred gradskom vijećnicom (slika gore lijevo) odakle u procesiji odlazimo u katedralu na oproštaj s biskupom (slika gore desno).

Svečani oproštaj i ispraćaj u katedrali Autuna. Biskup sve srdačno pozdravlja. Katedrala je bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

Nakon svečanog ispraćaja u katedrali u povorci idemo prema našim autobusima i potom  krećemo za Pariz.

Još jedna zajednička slika u Autunu cijele naše skupine hrvatskog MEP-a na stubištu gradske vijećnice.

A potom žurno krećemo prema Parizu gdje nas Papa poziva i očekuje na 15. svjetskom danu mladih!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Ovdje u Autunu za ljubitelje umjetnosti ima lijepih stvari. Gore lijevo poznata slika Isusova rođenja - Nativite od Maitre de Moulins, Jean Hay iz XV. stoljeća. Nalazi se u muzeju Rolin. - I još posljednji pogled na Autun prije odlaska u Pariz.