GALERIJA PARIZ 4

12. SVJETSKI DAN MLADIH - SDM

12. JOURNEES MONDIALES DE LA JEUNESSE - JMJ

19. - 24. VIII. 1997.

Sacre Coeur - Bazilika Srca Isusova na pariškom brežuljku Montmartre jest jedan od četiri velikih simbola Pariza. Vidimo je na slikama gore i dolje sa raznih kutova gledanja. Gore u sredini jest njezin unutrašnjost s velikim mozaikom Srca Isusova. Izgrađena je koncem prošlog stoljeća kao zavjetna crkva francuskog naroda u znak zahvalnosti Srcu Isusovu za spasenje grada Parizi 1870. godine u teškim političkim i društvenim previranjima. Članovi hrvatskog MEP-a obavezno su posjetili Baziliku i preporučili su se Srcu Isusovu (slika gore lijevo).

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Evo nas u centrali francuskog MEJ-a - Euharistijskog pokreta. Gore lijevo: zajedno sa o. Van Donrenom, o. Saurom de Luca iz Italije i Francuzima. - Gore desno nekoliko slika iz aktivnosti francuskog MEJ-a.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Švrljanje po Parizu. Osim službenih točaka  programa bilo je i slobodnog vremena za posjet pariškim znamenitostima. Gore lijevo: osvježenje na pariškim fontanama u vrućim poslijepodnevima. Gore desno: osječki mepovci prvi puta u pariškom metrou!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Naš Ivan Merz, koji je u Parizu na studiju proveo dvije godine od 1920. do 1922. bio je u duhu stalno nazočan uz nas i pratio nas je na ovom našem putovanju. A mi smo nastojali posjetiti sva mjesta koja su vezana uz njega. Gore desno naša skupina članova hrvatsog MEP-a pred kućom gdje je stanovao Ivan za vrijeme svoga boravka u Parizu (rue Mayet br. 2).  Slika Ivana Merza koju vidimo gore lijevo načinjena je upravo u Parizu i postala je njegova standardna slika.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Između svečanog otvorenja i završnog slavlja bilo je mnoštvo događanja i posjećivanja znamenitosti Pariza. Hrvatski MEP na poznatom pariškom trgu ljudskih prava na Trocaderu, u pozadini Eifelov toranj (gore lijevo). U petak, 22. VIII. u programu je bio zajednički križni put. Na svim stranama Pariza po njegovim ulicama mladi su obavljali pobožnost križnog puta predvođeni svećenicima (gore desno).

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

U četvrtak, 21.VIII. navečer sudjelovali smo na međunarodnom skupu i predstavi Euharistijkog pokreta iz brojnih zemalja čiji su predstavnici došli u Pariz. Hrvatski MEP nastupio je jednom pjesmom (slika gore lijevo). Bilo je još mnogo zanimljivih točaka i pjesme.  Tek ovdje smo vidjeli koliko je Euharistijski pokret raširen po svijetu: od Ausralije do Tahitia, od Evrope do Afrike, Azije i Južne Amerike. (slika gore desno).

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

U centru Pariza posjetili smo Kapelu čudotvorne medaljice - jedno od najpobožnijh mjesta Pariza gdje se najviše moli. Gore lijevo lik Gospe kad se ukazuje sv. Katarini Laboure kojoj je udijelila medaljicu uz čije nošenje je vezala mnoge milosti. Gore desno stakleni sarkofag u kojem se čuva tijelo sv. Katarine Laboure.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Još jedan veliki svetac počiva u središtu Pariza: sv. Vinko Paulski, veliki dobrotvor pariške sirotinje, utemeljitelj otaca lazarista i sestara milosrdnica. Počiva nad glavnim oltarom u staklenom lijesu (gore lijevo) u svojoj istoimenoj crkvi u ulici Sevres. U ovu je crkvu često dolazio Ivan Merz na sv. misu i sv. pričest jer je stanovao u blizini za vrijeme svoga studija u Parizu.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Stanovali smo u Versaillesu u isusovačkom kolegiju gdje smo u večernjim satima imali i duhovni program u velikom parku (slika gore lijevo). Prije povratka  posjetili smo i dvorac Versailles, sjedište francuskih kraljeva (gore desno).

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Završetak 12. svjetskog dana mladih pogledajte u Galeriji 5