Galerija Pariz 5

12. SVJETSKI DAN MLADIH - SDM

12. JOURNEES MONDIALES DE LA JEUNESSE - JMJ

19. - 24. VIII. 1997.

Završetak 12. Svjetskog dana mladih

subota i nedjelja 23. i 24. VIII.1997.

"Mali zeleni" tisuće dobrovoljaca u svojim zelenim majicama pozdravljaju one kojima su bili u službi.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Francuskoj maštovitosti i iventivnosti nije bilo kraja. U subotu 23. VIII. svi mladi sudionici Svjetskog dana okružili su Pariz i napravili jedan veliki lanac držeći se svi za ruke. Bio je to lanac-krug dugačak 35 km, a išao je po cijelom periferiku-cesti koja kao kružnica obuhvaća cijeli  Pariz. Bio je veličanstveni prizor. Simbolika ovoga čina: svi su željeli izraziti jedinstvo i bratstvo koje ih je sve okupilo na ovo slavlje i koje trebaju nositi kao vjernici kršćani u sve krajeve svijeta. Naši Hrvati iz MEP-a na tri slike: ovdje desno (vidi se Adam iz Ivankova u sredini) i dolje (slici dolje desno Ivan iz Valpova.)

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

23.VIII. subota poslijed podne i navečer: večernje bdijenje na velikoj pariškoj poljani Longchamps. Slika lijevo gore: smjestili smo se na poljani gdje ćemo i prenoćiti jer je sutradan ovdje bilo završno slavlje Svjetskog dana mladih. Slika gore desno: jedan od sugestivnih momenata bdijenja kad smo uz svijeće pratili program i ispovjedili krsna obećanja.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Večernje bdijenje s bogatim programom predvodio je Sveti Otac. Za vrijeme bdijenja Papa je pokrstio desetak mladih iz raznih zemalja. Bdijenje je bilo organizirano oko sakramenta krštenja i naše ispovjesti i potvrde vjere.

 * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Evo nas na završnom slavlju 12. svjetskog dana mladih. Svečana sveta misa koju služi Sveti Otac zajedno s brojnim biskupima i svećenicima iz cijeloga svijeta u nazočnosti od više od milijun mladih iz cijeloga svijeta. Bio je to veličanstveni trenutak zajedništva i slavlja. Svi ujedinjeni u istoj vjeri okupljeni oko našega duhovnog Oca, Kristova Namjesnika. Na koncu slavlja Papa šalje sve mlade u svijet da idu i propovijedaju Evanđelje svakome stvorenju!

 * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Brojni svećenici dijele Svetu Pričest nazočnom mnoštvu mladih (slika gore lijevo). Naš natpis "MEP-Croatia (slika gore desno) bio je znak raspoznavanja pa su nas tako pronašli članovi francuskog MEJ-a iz Grenobla s kojima smo se srpijateljlili i  ostali i dalje u vezi.

I ovo je naša posljednja pariška fotografija na poljani Longchamps nakon završenog Svjetskog dana mladih 24. VIII. 1997.  Svi zajedno okupljeni kao članovi hrvatskog Euharistijskog pokreta  što su nam i označavali i natpisi na našim majicama. U večernjim satima krećemo za Domovinu duhovno obogaćeni i ispunjeni divnim doživljajima zajedničke vjere i prijateljstva.

 * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Na našem povratku kući još smo posjetili jedan grad koji nam je bio usput, a to je Reims, kolijevka kršćanstva u Francuskoj. Gore na slikama je katedrala u Reimsu izvana i iznutra, a podignuta je na mjestu gdje je biskup sv. Remigije pokrstio franačkog kralja Klovisa 498.godine i tako je Francuska postala prva kršćanska europska zemlja. Tada je dobila povijesni naziv "primogenita Filia Ecclesiae - prvorođena kći Crkve" a francuski vladari su od tada počasni kanonici Lateranske Bazilike u Rimu, prve crkve kršćanstva i Papine rimske katedrale. 

 * * * * * * * * * * * * * * * * * *

"Neka Pariz bude početak jednog novog pokreta mladih u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini" - riječi su to zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića koje je izrekao u katehezi 22. VIII. 1997., na blagdan B. D. Marije Kraljice,  mladim Hrvatima koji su sudjelovali na Svjetskom danu mladih. Skupina mladih Hrvata ozbiljno je shvatila ove riječi Nadbiskupa Bozanića i taj se datum uzima za službeni početak Euharistijskog pokreta u Crkvi u Hrvata.