OBAVIJESTI

 

Tema XVI. svjetskog dana mladih

Papa Ivan Pavao II. odabrao je za temu ovogodišnjega 16. Svjetskog dana mladeži “Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom”, priopćeno je jučer u Vatikanu. Svjetski dan mladeži slavit će se u mjesnim Crkvama na Cvjetnu nedjelju 8. travnja. U priopćenju se također najavljuje da će uskoro biti objavljena i Papina poruka u povodu toga Dana. Kao i obično, nadodaje se u priopćenju, na Cvjetnicu će na Trgu Sv. Petra u Vatikanu biti priređen križni put. Mladi iz Italije koji su bili domaćini prošlogodišnjega Svjetskog dana mladeži u Rimu, u pratnji kardinala Camilla Ruinija, vikara Rimske biskupije i predsjednika Talijanske biskupske konferencije, tom će prigodom predati križ Svjetskoga dana predstavnicima mladeži iz Kanade koja je domaćin 17. Svjetskoga dana mladeži koji će se održati u Torontu od 23. do 28. lipnja iduće 2002. godine. - 

 

************************************************************

 

Novi članovi MEP-a u Osijeku

položili obećanje

          Osijek 2.2. 2001. Blagdan Svijećnice na poseban je način blagdan kojega slavi Mladež Euharistijskog pokreta. Toga dana novi članovi MEP-a polažu svoja obećanja da će vjerno izvršavati svoje obaveze i živjeti po načelima pokreta sve dok su njegovi članovi. Kao i svake godine do sada, od kada MEP djeluje u Hrvatskoj, i za  ovu Svijećnicu prve godine novog tisućljeća, 2.2.2001. u osječkom Svetištu Srca Isusova položilo je svoja obećanja šesnaest novih članova MEP-a. Obred polaganja obećanja nakon svečane sv. mise predvodio je njihov duhovnik o. Božidar Nagy, u nazočnosti starijih članova pokreta. Obučeni u bijela odijela sa zapaljenim svijećama u rukama i klečeći pred oltarom izgovorili su riječi obećanja nakon čega su to potvrdili stavljajući svoju ruku na križ  s riječima: «U vjernosti neka mi Bog pomogne.» Svi su potom dobili znak MEP-a koji mogu nositi oko vrata i članske iskaznica na kojima su otisnute molitve i načela MEP-a. Slavlje je nakon obreda u crkvi nastavljeno u zajedničkom druženju u dvorani gdje je svatko od njih dobio još za uspomenu suvenir na prijelaz iz starog u novo tisućljeće što ga je Papa blagoslovio u noći prijelaza na Trgu sv. Petra u Rimu.

************************************************************

JUBILEJSKI KRIŽ MLADIH ZAPOČEO SVOJE MISIONARSKO PUTOVANJE PO HRVATSKOJ  

         2. siječnja navečer u hodočasničkom  autobusu i zajedno s mladim hodočasnicima križ je krenuo iz Rima u domovinu. U Zagreb je stigao 3. siječnja 2001. u poslijepodnevnim satima i prvo njegovo  odredišta – stanica bila je župa Srca Marijina na Jordanovcu.

        U župnim prostorijama župe Srca Marijina 9. siječnja, križ su najprije dočekali i pozdravili sudionici Horizona i Svjetskog dana mladih, te rimski hodočasnici koji su križ vratili u Hrvatsku. Pred križem je bila obavljena i mala molitva i meditacija. Sutradan je križ prenesen u kapelicu bogoslova na Jordanovcu i ondje je ostao dva dana 10. i 11. siječnja. Pred tim križem bogoslovi su imali svoju prvu dvodnevnu duhovnu obnovu u novoj godini, a vodio ju je o. Božidar Nagy. – Sutradan je križ prenesen u kapelu novoizgrađenog Filozofskog Fakulteta Družbe Isusove  gdje je bio izložen na čašćenje. U petak 19. siječnja križ je prenesen u Baziliku Srca Isusova gdje mu iskazalo počast, štovanje i poklon oko 700 vjernika, sudionika seminara za evangelizaciju koji vodi o. Mijo Nikić, superior Bazilike. On je nazočnima prethodno  i objasnio smisao i značenje križa što je još više pridonijelo pobožnosti i čašćenju koju su vjernici iskazali te večeri ovome hrvatskom križu. U ponedjeljak 21. siječnja 2001. križ je bio prenesen u veliku dvoranu Bazilike Srca Isusova gdje s okupljaju studenti na svoje redovito vjeronaučne susrete. Pred prepunom dvoranom o. Luka Rađa, studentski kateheta kratko je predstavio inicijativu. Potom je o. Božidar Nagy vodio kratku pobožnost pred križem istaknuvši njegovo simbolično značenje kao svjedok naše kršćanske prošlosti i kao poticaj za našu kršćansku budućnost. 26. siječnja križ je stigao u Slavoniju u Osijek. Tu je bio nazočan prilikom polaganja obećanja novih članova MEP-a i odatle nastavlja svoj pohod po istočnim krajevima domovine.

 

  ************************************************************

 

PAPA BLAGOSLOVIO HRVATSKI KRIŽ MLADIH

NA POČETKU TREĆEG TISUĆLJEĆA

 

Na prvi dan nove godine i novog tisućljeća, 1.1.2001. skupina MEP-a prisustvovala je Papinoj sv. Misi na Trgu sv. Petra zajedno sa studentima Filozofskog Fakulteta Družbe Isusove iz Zagreba i ostalim brojnim hodočasnicima iz cijeloga svijeta. Na ovu Papinu sv. misu mladi MEP-a donijeli su hrvatski Jubilarni križ mladih kojega je još za Svjetski dan mladih donijela u Rim prva skupina članova MEP-a. On je ostao u Rimu sve do sada čekajući prijelaz u treće tisućljeće i Papin blagoslov.

         Križ, dva i po metra visok, izrađen je od slavonske hrastovine. Umjetnički ga je ukrasio s hrvatskim tropletom i Kristovim likom u sredini akademski kipar Mate Tijardović. Mladež MEP-a, koja ga je dala izraditi željela je ovim križem simbolički predstaviti baštinu vjere hrvatskog naroda i njegovu kršćansku povijest koju su mladi na kraju drugog tisućljeća baštinili i sada je uz blagoslov Svetoga  Oca predaju novom tisućljeću koje je nastupilo.

Križ su predstavnici MEP-a iz raznih krajeva, na ramenima donijeli na Papinu misu i stajao je uz Papin oltar. Nakon sv. Mise Papa se zaustavio pred ovim hrvatskim križem, koji je za tu prigodu bio ukrašen i hrvatskom zastavom, najprije ga je dotaknuo svojom rukom i potom ga je blagoslovi. Mladići, koji su nosili križ pristupili su potom Svetom Ocu i poljubili mu ruku. Vatikanske kamere prenosile su također i ovaj Papin blagoslov hrvatskog križa na velikim ekranima na Trgu sv. Petra.

Već sutradan na završetku hodočašća mladi su križ sa sobom vratili u domovinu odakle je započeo obilaziti napose zajednice mladih  kako bi svojom porukom i simbolikom poslužio učvršćenju vjere mladih hrvatskih katolika koja treba rasti i razvijati se na tisućljetnoj baštini kršćanstva u Hrvata, a koju ovaj križ svojom simbolikom predstavlja.

 

 *************************************************************

ZAPALJENA BAKLJA VJERE PREDANA

TREĆEM TISUĆLJEĆU  

Nakon što je Papa završio svoj govor i povukao se u svoje odaje mladi MEP-a imali su na Trgu sv. Petra u ovoj povijesnoj noći prijelaza iz drugog u treće tisućljeće još jedan znakovit i simboličan program. Prof. Vera Valčić, rodom iz Osijeka, a sada živi u Kanadi, sudionica ovoga slavlja, odmah poslije  ponoći, nakon što je nastupilo novo tisućljeće, te nakon Papinog blagoslova, predala je zapaljenu baklju najmlađem članu u skupini, sedamnaestogodišnjem Dariju Kuljancu kao simbol svjetla kršćanske vjere koju mladi, što su je baštinili od starijih trebaju živjeti i prenositi budućim naraštajima u treće tisućljeće. Svjetlo Kristove vjere koje smo primili dužni prenositi i širiti dalje u novom tisućljeću.

  ************************************************************

   

MLADI  MEP-a  ISPRATILI  DRUGO I DOČEKALI

TREĆE TISUĆLJEĆE U RIMU ZAJEDNO S PAPOM

 

Skupina od pedesetero mladih iz Hrvatske, predvođeni predstavnicima  hrvatskog MEP-a koji je organizirao ovog putovanje, hodočastili su u Rim na kraju 2000. godine kako bi treće tisućljeće dočekali u Vječnom Gradu zajedno s Papom, te da bi u domovinu vratili hrvatski Jubilarni križ mladih koji je druga skupina MEP-a donijela u Rim za Svjetski dan mladih u kolovozu 2000.

Na staru godinu 31.XII.2000. navečer uputili su se prema Vatikanu. Najprije su od 21,30 do 22,30 proveli u sabranju, molitvi i adoraciji pred izloženim Presvetim Sakramentom u župnoj crkvi Duha Svetoga kraj Vatikana, gdje su otpjevali zahvalnicu «Tebe Boga hvalimo» za sve darove koje nam je Bog udijelio ne samo u protekloj godini, nego i u proteklom stoljeću i tisućljeću. Napose su zahvalili za dar vjere i milost pripadnosti Katoličkoj Crkvi i mogućosti čestog hodočašćenja u središte kršćanstva, u Vječni Grad Rim. Nakon klanjanja uputili su se zajedno s Jubilarnim križem koji su sa sobom donijeli na Trg sv. Petra i ondje su se pridružili desecima tisuća mladih koji su zajedno s papinim vikarom za grad Rim, kardinalom Camilom Ruinijem sa zapaljenim svijećama započeli molitveno bdijenje dočeka trećega tisućljeća. Pred ponoć su izmolili zajednički krunicu na hrvatskom okupljeni oko hrvatskog Jubilarnog križa. Točno u ponoć pojavio se Sveti Otac na prozoru svoje radne sobe i brojnim nazočnim mladima i ostalim vjernicima  uputio je svoj pozdravni govor u prvim trenucima novog milenija i potom svima podijelio svoj blagoslov. Tako su na najbolji mogući način, okupljeni oko  Kristova Namjesnika i s njegovim blagoslovom dočekali i ušli u novo tisućljeće kršćanstva. 

**********************************************************

PJESME ZA NOVI SVIJET

Pjesmarica vjerskih pjesama i duhovnih šansona 417 pjesama na 255 str.

 4. izdanje 2000.g. Izdavač MEP- Mladež Euharistijskog Pokreta - Zagreb

Posvećeno uspomeni posvete hrvatske mladeži Srcu Isusovu iz 1900.g. čija se stota obljetnica navršila u 2000.g. 

Namijenjena je svim skupinama katoličke mladeži.

Naručuje se na adresi MEP-a: A.Stepinca 27, 31000 OSIJEK