8. prosinca 2000. -  Polaganje obećanja čistoće

I ove godine na blagdan Bezgrešne, 8. prosinca, dvadesetero novih članova MEP-a položili su obećanje čistoće kako je to običaj unutar MEP-a već nekoliko godina. Svoje obećanje obnovili su ostali članovi koji su ga dali prijašnjih godina. Ovaj običaj polaganja obećanja za predbračnu čistoću potječe još od Sluge Božjega Ivana Merza koji ga je položio u svojoj 19. godini na taj isti blagdan Bezgrešne, 8. XII. 1915. Danas je taj običaj na poseban način raširen u Americi pod nazivom True Love Waits, (prava ljubav čeka). Vidi o tome posebne web stranice.

 

23. studeni 2000. - zanimanje za Mep na Hvaru

Župnik župe Vrisnik i Svirče na Hvaru pozvao je duhovnika osječkog Mep-a oca Božidara Nagy-a, koji je posjetio ove župe i održao, po želji župnika, predavanje za mladež o Euharistijskom pokretu. Želja je župnika, koji je delegat biskupije za apostolat molitve da se i u njegovoj župi osnuje Mep.

 

Mjesečna euharistija i klanjanje 

Osim redovitih nedjeljnih sv. misa i tjednih sastanaka (utorkom najmlađi, četvrtkom studenti, petkom srednjoškolci) osječki MEP ima svakoga mjeseca jednu zajedničku euharistiju utorkom, a nakon dva tjedna, isto utorkom, klanjanje. Oboje se obavlja na večer, nakon 20 sati kada se stiša dnevna buka i zavlada mir u gradu i u rezidenciji. Tako u tišini i miru članovi MEP-a mogu produbljivati svoj euharistijski život. Kako kod sv. mise, tako i kod adoracije svi članovi aktivno sudjeluju.

 

 

 

 

 

 

 

28. listopad 2000. SUBOTIČKI MEP U POHODU

BRAĆI I SESTRAMA U OSIJEKU

Petnaestak mepovaca (članova Mladeži euharistijskog pokreta) iz Subotice 28. listopada posjetila je na svoje veliko zadovoljstvo MEP u Osijeku. Već je doček bio uz čaj i kolačiće pa nam je i sve ostalo bilo lijepo i ”slatko”. Nakon šetnje kroz grad obišli smo prekrasnu osječku katedralu. Uslijedila je sv. misa koju je predvodio p. Božidar Nagy, duhovni voditelj osječkog MEP–a. Na ovoj misi osjetilo se veliko zajedništvo dviju zajednica ovog pokreta iako ih razdvaja državna granica. Naši domaćini su svakog od nas ugostili u svom domu ručkom i nakon toga razgledavanjem grada na čemu se najtoplije zahvaljujemo. U 16 sati okupili smo se u dvorani kod isusovaca. Bio je to zapravo susret mepovaca iz Osijeka i Subotice. Na tom susretu igrali smo zanimljive igre koje su njihovi animatori osmislili. Te su igre imale za cilj da se što bolje upoznamo. Mnoge od njih smo zapamtili sa željom da ih i u Subotici ”isprobamo”. Naravno, došlo je i vrijeme rastanka, ali, nitko ne bi kući! Htjeli smo ostati još barem jedan dan jer nam se jako svidjelo u Osijeku. A voljeli bismo i mi njih ugostiti u našoj lijepoj Subotici te da nam susreti budu što češći. - Igor

 

15. do 18. listopad 2000. Predstavnik MEP-a

na 2. Sinodi Đakovačke biskupije

U Đakovačkoj biskupiji već dvije godine je u tijeku održavanje biskupijske Sinode. Nakon dvogodišnje pripreme prvo zasjedanje članova Sinode održano je u Đakovu od 15. do 18. X. 2000.  Đakovački  biskup Marin Srakić imenovao je prof. Elizabetu Anić kao predstavnik Euharistijskog pokreta  na zasjedanju Sinode. Članovi pokreta redovito su se pripremali za Sinodu i obrađivali su sve teme i materijale koji su slani udrugama i pokretima te su svoje prijedloge slali Tajništvu Sinode. Delegat MEP-a, prof. Anić nastupila je na Sinodi dva puta. Jednom je govorila o Ivanu Merzu, kao uzoru za mlade, a drugi puta u samom djelovanju MEP-a i o vrijednosti njegovih odgojnih metoda. Nakon njezinog izlaganja mnogi su joj pristupili i izrazili svoje zanimanje za MEP.

 

28. do 30. rujan 2000. Hrvatski MEP na europskom skupu Apostolata Molitve  u Zagrebu

U Zagrebu je od  28. do 30. rujna 2000. održan redoviti trodnevni godišnji susret nacionalnih tajnika Apostolata Molitve iz europskih zemalja. Ovaj je skup okupio 22 isusovca i njihovih suradnika laika.  Euharistijski pokret nastao je iz Apostolata Molitve kao njegov prilagođeni oblik za djecu i mladež i tako djeluje već od 1917.g. Na ovaj je skup pozvan i duhovnik hrvatskog MEP-a koji je nazočne isusovce izvijestio o Euh. Pokretu u Hrvatskoj, njegovom djelovanju i njegovu razvoju. Francuski predstavnici AM veoma su se zainteresirali za Ivana Merza pa žele jedan broj  svoga časopisa «Krist izvor života» u godini 2001. posvetiti Ivanu Merzu.

 

26. rujan 2000. Početak radne godine MEP-a  2000./2001.

        Svečanom sv. misom  navečer u utorak 26. rujna 2000. u velikoj dvorani Rezidencije Srca Isusova u Osijeku započela je nova radna godina MEP-a. Na svetu misu došli su i mnogi novi  mladi koji se žele učlaniti u MEP. Bio je tu i naš Drago, član br. 1. MEP-a, kojega su na invalidskim kolicima dovezli ostali članovi koji stanuju u blizini.

 

23. rujan 2000. Polaganje kamena temeljca za novu crkvu u Aljmašu

 23. rujna, subota bilo je u Aljmašu svečano polaganje kamena temeljca za novu proštenišnu Gospinu crkvu u Aljmašu. Stara crkva je u domovinskom ratu srušena te se sada pristupilo izgradnji nove crkve. Kamen temeljac zasuli su betonskom žbukom i jedan predstavnik najmlađih članova MEP-a,  aljmašanin Mario Palinkaš, čija je slika potom bila objavljena i u sutrašnjem broju Glasa Slavonije. Jednu lopatu na kamen temeljac bacio je i duhovnik MEP-a o. Božidar Nagy, koji je prisustvovao svečanosti koji je predvodio biskup đakovački mons. Marin Srakić.

 

7. do 9. rujna 2000. Duhovne vježbe za članove MEP-a 

na početku šk. godine

    Da se vatra ne ugasi. Svjesni da svakidašnjica ispire i one najljepše uspomene, a da se gvožđe kuje dok je vruće, neposredno pred početak šk. godine za članove MEP-a koji su sudjelovali na Svjetskom danu mladih i na Horizonu, organizirane su  trodnevne duhovne vježbe u osječkoj rezidenciji Srca Isusova, gdje su uz pomoć videosnimaka ne samo obnovili ono što su proživjeli u Rimu, nego su si na temelju svih sadržaja i poruka koje su čuli tijekom tih nezaboravnih dana posvijestili svoje obveze koje Crkva od mladih traži i očekuje u trećem tisućljeću. Pjesma Emanuel koja je bila himna GMG-SDM-a   tj. Svjetskog dana mladih dominirala je za vrijeme duhovnih vježbi. Svim je sudionicima bilo posviješćeno kako je to velika milost što se moglo sudjelovati na ovom velikom slavlju mladih u Jubilarnoj godini i da se Bogu treba odužiti kroz zahvalnost i kroz vjernost kršćanskim načelima u svakidašnjem životu. Na duhovnim vježbama sudjelovalo je dvadesetak članova.

 

8. rujan 2000.  Hodočašće u Aljmaš za Malu Gospu 

                 Članovi MEP-a njih petnaest na Malu Gospu hodočastili su u Aljmaš pridruživši se tako brojnim drugim hodočasnicima koji su tih dana došli počastiti blaženu Gospu u njezinom tri-stoljetnom starom prošteništu. Bilo je to ujedno i hodočašće na početku nove školske godine i radne godine MEP-a. Pola puta išlo se pješice, i to od Sarvaša do Aljmaša. Jer hodočašće nije hodočašće ako se ne ide barem jedan dio pješice uz molitvu i pokoru što pješačenje sa sobom donosi. Pohodili smo obavezno u Aljmašu i male sestre Charlesa de Foucolda koje ondje imaju svoju zajedničku kuću za ovaj dio europskih zemalja.

 

Kolovoz 2000. Hrvatski  MEP  sudjelovao na Horizonu 2000 

 i  svjetskom danu mladih  u Rimu

Oko pedesetero članova hrvatskog MEP-a sudjelovalo je na najvećem slavlju svete Jubilarne godine 2000. – na svjetskom danu mladih koji se održao u Rimu od 15. do 20. kolovoza 2000. godine. No prije nego što se došlo u Rim, mladež MEP-a sudjelovala je tjedan dana od 5. kolovoza u inicijativi HORIZON što su je za dvije i po tisuće mladih uz europskih zemalja organizirali francuski i talijanski isusovci. Bile su to u stvari osmodnevne duhovne vježbe koje su se obavljale na putu, hodočasteći prema Rimu. Opširan prikaz ovoga divnog duhovnog iskustva vidi opširnije Horizon i XV.SDM

 

5. kolovoza 2000.   Jubilarni križ mladeži MEP-a

            Veliki križ od slavonske hrastovine visine dva i po metra mladi MEP-a su ponijeli sa sobom u Rim na proslavu Svjetskog dana mladih. Taj je križ sudjelovao na svim slavljima počevši od 5. kolovoza kada je zajedno s mladima krenuo na hodočašće. Ostao je potom u Rimu da dočeka treće tisućljeće. Ovaj križ kojega je ukrasio akademski kipar Mate Tijardović iz Osijeka hrvatskim tropletom i Kristovim likom u sredini, jest simbol baštine kršćanske vjere hrvatskog naroda koju su mladi primili od svojih roditelja i pređa i žele je sada prenijeti s Papinim blagoslovom u novo tisućljeće.

30. lipnja 2000. - POSVETA MLADIH SRCU ISUSOVU

Ove godine na blagdan Srca Isusova navršilo se 100. godina kako su se 1900. god. 160.000 tisuća hrvatskih mladića i djevojaka posvetili Srcu Isusovu. Bio je to odaziv hrvatske mladeži pozivu pape Leona XIII. koji je godinu dana ranije, 1899. posvetio cijeli svijet Srcu Isusovu.

          Potaknuti tom ispoviješću vjere svojih vršnjaka od prije sto godina, članovi Mladeži euharistijskog pokreta (MEP), Zajednice kršćanskog života (ZKŽ) i drugi mladi iz Zagreba, Osijeka i drugih mjesta, 30.lipnja ove godine na Blagdan Srca Isusova izvršili su čin posvete na koji su se pripremali nekoliko mjeseci. Posebno svečano bilo je u Osijeku u Svetištu Srca Isusova gdje je posveti pristupilo preko 70 mladih, a sam čin posvete obavljen je za vrijeme svečanog klanjanja pred Presvetim. Sama posveta, kako je to istaknuto i u posvetnoj molitvi sastavljenoj za tu prigodu, znači u prvom redu jednu ispovijest vjere, potvrdu opredjeljenja za Krista, obnovu krsnih obećanja, prihvaćanje Kristove ljubavi koja postaje vrhovna vrijednost u životu te nastojanje da se Krista prepoznaje u bližnjemu i da mu se služi.

           Za posvetu hrvatske mladeži 1900.g. bila je spjevana i pjesma «Do nebesa nek se ori»  koja je kroz cijelo stoljeće sve do danas ostala kao spomen na tu divnu ispovijest vjere mladih hrvatskih katolika. Pjesmu je bio spjevao tadašnji devetnaestogodišnji travnički gimnazijalac Petar Perica. Pjevajući oduševljeno tu pjesmu koja je ih je povezivala s njihovim vršnjacima od prije sto godina, mladi 2000. godine završili su svečani čin posvete pjevajući oduševljeno: «Dušom tijelom vijek sam Tvoj, za krst časni bijuć boj».(T)

 

10. lipanj. 2000. - MEP NA JUBILEJSKOM KONGRESU PRIPADNIKA DUHOVNIH POKRETA SUBOTIČKE BISKUPIJE

U Subotičokoj  župnoj crkvi sv. Jurja održan je  10. lipnja 2000. g. Jubilejski kongres pripadnika duhovnih pokreta subtičke biskupije. Prisustvovalo je oko 600 osoba. Geslo su susreta bile riječi koje je Isus povjerio apstolima prije svoga uzašašća: Idite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje! Na početku susreta pozdravili su sve prisutne predsjednik Biskupijskog odbora za proslavu Jubileja A.Kopilović i subotički biskup mons. dr. Ivan Pe nzes.  Vlč.Posa Laszo je na hrvatskom i mađarskom jeziku održao govor o značaju i poslanju duhovnih pokreta u Crkvi. Pola sata kasnije, predstavili su se pojedini duhovni pokreti: KARIZMATIČKI POKRET, DJELO MARIJINO, BRAČNI VIKENDI, NEOKATEKUMENI, VJERA I SVJETLO, MOLITVENE ZAJEDNICE "TAIZE", MEP, EMANUEL, PLAVI KRIŽ, MOLITVENE ZAJEDNICE raznih župa.

    Članovi MEP-a su se predstavili izlaganjem temeljnih informacija o MEP-u te informiranjem prisutnih o dvanaest načela MEP-a, i iznošenjem svojih iskustava što im znači MEP i Sluga Božji dr. Ivan Merz, uzor i odgojitelj hrvatske katoličke mladeži.

    U poslijepodnevnom dijelu programa bilo je organizirano hodočašće do Katedrale u kojoj je potom održano: EUHARISTIJSKO SLAVLJE koje je predvodio biskup mons. dr. Ivan Penzes. Svaki pokret je predmolio po jedan molitveni zaziv u Molitvi vjernika. Tako su članovi MEP-a molili za mlade.  Za tu prigodu su mladi MEP-a otpjevali po prvi puta i svoju himnu "Mladi naprijed!"

    U nastavku donosimo svjedočanstvo jedne članice MEP-a što joj znači pripadnost ovom pokretu za mlade.

 

Vatikan 31. svibanj. 2000. - NA KONGREGACIJI SVETACA U RIMU PREDANA DOKUMENTACIJA O ČUDU IVANA MERZA

       U srijedu 31. svibnja postulator kauze za beatifikaciju o. Božidar Nagy, predao je na Kongregaciju za kauze svetaca u Vatikanu dokumentaciju o čudesnom ozdravljenju  Anice Ercegović koje se pripisuje zagovoru sluge Božjega Ivana Merza.

        Dokumentaciju je prethodno u subotu 27. svibnja zaprimilo i autentificiralo tročlano povjerenstvo koje je  pri Nadbiskupskom duhovnom stolu imenovao zagrebački nadbiskup Josip Bozanić za kauzu sluge Božjega Ivana Merza. Nakon autentifikacije dokumentacija je poslana za Rim. Predajom dokumentacije o čudesnom ozdravljenju ispunjen je i posljednji uvjet da bi postupak za beatifikaciju Ivana Merza mogao dalje napredovati.

Anica Ercegović  iz Graduse kod Sunje teško je obolila od tuberkuloze pluća i drugih popratnih bolesti još 1924.g. Bolest je tada bila gotovo neizlječiva. Nakon šestogodišnjeg bezuspješnog liječenja već na kraju snaga i života, 1930.g. Anica je  došla na grob Ivana Merza i molila mu se je za ozdravljenje. Vratila se kući potpuno zdrava što su još iste godine i liječnici potvrdili. Poživjela je otada više od pedeset godina u punom zdravlju radeći svakodnevno teške seoske fizičke poslove a da nikada liječniku nije išla niti je upotrebljavala bilo kakve lijekove. Nakon ozdravljenja živjela je uzornim kršćanskim životom potpuno uvjerena da joj je Bog po zagovoru Ivana Merza udijelio dar ozdravljenja.

 

20. svibanj. 2000. - MEP NA EUHARISTIJSKOM KONGRESU

ĐAKOVAČKE BISKUPIJE

          20. svibnja 2000. u Osijeku je održan Biskupijski Euharistijski Kongres – BEK u okviru Jubilarne Godine za koju je Papa odredio da se u svim biskupijama održavaju te manifestacije vjere.

          Tako je i u đakovačkoj i srijemskoj biskupiji toga dana održan BEK koji je okupio veliko mnoštvo vjernika iz cijele biskupije. Istoga dana slavila se i stota obljetnica posvete osječke župne crkve sv. Petra i Pavla koju je dao izgraditi biskup Strossmayer prije sto godina.

          Mladež Euharistijskog Pokreta sudjelovala na posebno vidljiv način na ovome kongresu. Osim iz Osijeka došli su članovi i iz Ivankova. Za tu prigodu osim transparenata izrađena je posebna svečana uočljiva zastava s euharistijskim simbolima i natpisom MEP-a. Članovi Mepa, i mladi i stariji u procesiji su krenuli ispred Svetišta Srca Isusova i najprije se došli do zbornoga mjesta u Tvrđu odakle su zajedno sa drugim vjernicima u dugoj procesiji kroz ulice grada išli prema župnoj crkvi sv. Petra i Pavla gdje je na otvorenom bila služena sveta misa koju je predvodio mjesni biskup Marin Srakić u koncelebraciji s drugim biskupima. Članovi MEPa imali svoje prepoznatljive zankove: jedni majce drugi bijele ogrtače. Zastava i natpisi MEP-a bili su odmah uz oltar i uočljivi svim sudionicima.

          Dan uoči Kongresa članovi MEP-a predvodili su u crkvi slavljenici sv. Petra i Pavla večernje klanjanje od 22 do 23 sata.

 Svečana sv.Misa Euharistijskog kongresa održana je pred osječkom "Katedralom"  glavnom osječkom Crkvom sv. Petra i Pavla. Ta je Crkva istoga dana slavila 100. obljetnicu posvete.

 

 

 

 

 

15. svibanj. 2000. - SUDJELOVANJE MEP-a NA SINODI BISKUPIJE ĐAKOVAČKE I SRIJEMSKE

          Već nekoliko godina odvija se u đakovačkoj i srijemskoj biskupiji Biskupijska sinoda, druga po redu u njezinoj dugoj povijesti. Zajedno sa svim ostalim katoličkim udrugama i MEP je aktivno uključen u radove sinode. Predstavnik MEP u središnjim tijelima sinode je prof. Elizabeta Anić. Članovi MEP-a su redovito održavali sastanke na kojima su obrađivale sinodske teme i o tome su izvještaje slali u biskupiju Đakovo. Tako je npr. za temu o Liturgiji o kojoj se raspravljalo cijelu školsku 1999./2000.  MEP od svih jedanaest katoličkih udruga u biskupiji, ostvario najviše susreta , tj. ukupno četiri.

 

14. svibanj. 2000. - TV-FILM O IVANU MERZU

U nedjelju 14. svibnja u povodu proslave Dana Ivana Merza Hrvatska televizija prikazala je dokumentarni film o Ivanu Merzu u trajanju od 45 minuta. Film je snimljen ove godine kao drugi po redu u okviru serije emisija «Duhovni velikani u Hrvata». Autor filma je Maja Tokić. Na jedan suvremeni način, razumljiv današnjem tv-gledatelju autorica je uspješno prikazala Ivana Merza od njegove mladosti pa sve do utjecaja koji je izvršio do naših dana. Na filmu nastupaju mnoge osobe među kojima Kardinal Kuharić, biskup Franjo Komarica, te nekoliko osoba koje su još žive a poznavale su Ivana Merza. U svome interventu na filmu Kardinal Kuharić je naglasio da je Ivan Merz Božja poruka današnjem čovjeku.

          Film je bio premijerno predstavljen najprije u Zagrebu 8. svibnja u dvorani Tribine grada Zagreba, a potom sutradan 9. svibnja u Banja Luci, rodnom mjestu I.Merza.

          Film će biti još jednom prikazan na Hrvatskoj televiziji u večernjim satima.

 

10. svibanj. 2000. ZAGREB - BANJA LUKA - SUBOTICA - PROSLAVE DANA IVANA MERZA

          U Bazilici Srca Isusova u Zagrebu toga dana navečer u 19 sati svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje u povodu Dana Ivana Merza, predvodio je apostolski nuncij nadbiskup Giulio Einaudi. U svojoj je propovijedi msgr. Einaudi istaknuo dvije karakteristike duhovnosti Ivana Merza: ljubav prema Crkvi i papinstvu, što je došlo posebno do izražaja kod Merza za vrijeme proslave jubilarne godine 1925. kada je i sam Merz hodočastio zajedno s orlovima u Rim što je i opisao u jednom svome članku iz kojega je nuncij naveo najljepše misli. Kako se nalazimo u godini koja je posvećena Euharistiji to je u nastavku msgr. Einaudi na temelju Merzovih tekstova istaknuo i tu njegovu posebnu vrlinu, tj. ljubav prema Kristu nazočnom u Euharistiji koju je Merz svakodnevno primao u ovoj Bazilici a što je bio temelj njegovog duhovnog života i apostolskog rada. Za vrijeme sv. mise kraj glavnoga oltara bila je izložena prva bista Ivana Merza koju je u bronci ovoga proljeća izradio kipar Mladen Mikulin a koju je na kraju sv. mise blagoslovio nuncij msgr. G. Einaudi.

 

 

Banja Luka

           Dan Ivana Merza, 10. svibnja, - 72.obljetnica njegove smrti - svečano je proslavljena u Banja Luci i u Zagrebu. U banjalučkoj župnoj crkvi u kojoj je Ivan Merz kršten svečano euharistijsko slavlje  u 11 sati prije podne predvodio je na poziv banjalučkog biskupa postulator kauze Ivana Merza,  o. Božidar Nagy u koncelebraciji s deset svećenika banjalučkoga dekanata. Kod sv. mise pjevao je banjalučki crkveni zbor pod ravnanjem Miroslava Mire Hričaka. Tom je prigodom i prvi puta bila izvedena pjesma koju je glazbenik M. Hričak komponirao u čast Ivana Merza za koju je napisao i riječi; pjesma nosi naslov "Duša Ivana Merza kuša milost Tvoju Bože." U svojoj propovijedi postulator je posebno istaknuo Merzovu  veliku  pobožnost Srcu Isusovu povezujući je sa stogodišnjicom posvete hrvatske mladeži Srcu Isusovu  iz 1900.godine. Za ovu proslavu Dana Ivana Merza banjalučki vjernici pripremali su se posebnom devetnicom. Posljednjeg dana devetnice pretpremijerno je prikazan u dvorani Biskupskog ordinarijata pred velikim brojem banjalučana film o Ivanu Merzu što ga je za ovu prigodu snimila hrvatska televizija, a koji je dan prije bio predstavljen i u Zagrebu. Film će biti prikazan na hrvatskoj televiziji u nedjelju 14. svibnja.

 

Subotica

        U subotičkoj župi sv. Roka, u srijedu, 10. svibnja na obljetnicu smrti sluge Božjega dr. Ivana Merza, proslavljen je po drugi put njegov dan. U proslavi Dana Ivana Merza sudjelovali su uz odrasle vjernike i ovogodišnji prvopričesnici i krizmanici, te Mladež Euharistijskog pokreta koja se okuplja u ovoj župi. U 18 sati bila je krunica. Krunicu su predmolili prvopričesnici, a mladi iz MEP-a su prije svake desetke krunice pročitali po nekoliko misli Ivana Merza o Mariji, Krunici i euharistiji. U 18,30 sati bila je sv. misa koju je predvodio župnik Andrija Anišić. On je na početku mise pozvao okupljenu djecu, mlade i ostale vjernike da mole za što skorije Ivkanovo proglašenje blaženim i svetim te da se u svojim potrebama utječu u njegov zagovor tražeći od Gospodina da po njegovu zagovoru učini i čudo. U prigodnoj propovijedi župnik prisutne podsjetio u kratkim crtama na životni put i djelo dr. Ivana Merza a potom je protumačio Ivanovu oporuku ističući potrebi da u ovoj svetoj i jubilarnoj godini svi trebamo porasti u dobroti i svetosti, jer su svi pozvani na svetost a da je svetost moguća i laicima, o tome divno svjedoči Sluga Božji dr. Ivan Merz. Poslije sv. pričesti Ana Lukač je pročitala zahvalu Ivanu Merzu Đurđice Vitković a prije blagoslova, Mladež euharistijskog pokreta je zajedno sa župnikom, klečeći pred njegovom slikom koja je za tu zgodu bila stavljena ispred oltara, predmolila molitvu za njegovo proglašenje blaženim. Ovom proslavom župljani ove župe željeli su i ove godine dati svoj doprinos širenju štovanja ovog velikog sina hrvatskog naroda.

 

10. svibanj. 2000. ZAGREB - PRVA BISTA IVANA MERZA

          Za Dan Ivana Merza 10.svibnja 2000. akademski kipar Mladen Mikulin izradio je po narudžbi Postulature za beatifikaciju Ivana Merza njegovu bistu u bronci. To je prva bista koja je načinjena o Ivanu Merzu. Bista je izravno iz ljevaonice dovezena u Baziliku Srca Isusova 10. svibnja  gdje je bila izložena kraj oltara za vrijeme svete Mise koju je predvodio papinski nuncij msgr. Giulio Einaudi koji je bistu nakon svete mise blagoslovio. Bista je trenutno izložena u predvorju Kolegija Družbe Isusove u Zagrebu na Jordanovcu  110.

24-30. travanj.  2000. OSIJEK - RIM - ČLANOVI OSJEČKOG MEP-a NA JUBILARNOM HODOČAŠĆU U RIM

        Tri člana MEP-a iz najmlađeg društva «Berislav» iz Osijeka, Alen, Ivan i Mario,  sudjelovali su u uskrsnom tjednu na Jubilarnom hodočašću u Vječni Grad Rim od 24. do 30. IV. 2000. Oni su se pridružili hodočašću mladih obitelji iz Zagreba koji se okupljaju oko Bazilike Srca Isusova koji su sa svojom djecom pošli proslaviti Svetu jubilarnu godinu u Rim. Osim Rima na svome putovanju oni su pohodili marijanske svetište Loreto, te u povratku Padovu. U Rimu su pohodili sva sveta mjesta kršćanske vjere a sudjelovali su i na Papinoj audijenciji. Alen, Ivan i Mario koje ovdje vidite sa šeširićima što im je poklonila Loretska Gospa, jesu također vrijedni i redovni ministranti u Svetištu Srca Isusova u Osijeku.

25. ožujak. 2000. - SUBOTIČKI MEPOVCI DALI OBEĆANJE

ČISTOĆE DO BRAKA

Osam članova subotičkog MEP-a (Mladeži euharistijskog pokreta) dalo je u kapeli sestara Kćeri Milosrđa u Subotici, u subotu na svetkovinu Blagovijesti, obećanje čistoće do braka. Ovo je prvi slučaj zajedničkog (grupnog) davanja ovog obećanja, jer je pojedinačnih obećanja bilo i ranije. U Subotici Mladež euharistijskog pokreta djeluje od prošle godine i broji tridesetak članova predvođenih župnikom Andrijom Anišićem i katehisticom s. Silvanom Milan.

            Ovom svečanom činu prethodilo je klanjanje pred Presvetim u kojem su sudjelovali svi članovi subotičkog MEP-a. Župnik Anišić je mladima govorio o ljepoti ljudskoga tijela i o značaju kreposti čistoće čitajući tekstove Ivana Merza o ovoj tako važnoj kreposti. Na životu Ivana Merza nadahnjuju se i mladi subotički mepovci i glede obećanja čistoće do braka jer je on to također učinio.

            Pošto su izmolili Litanije svih svetih mladi, obučene u bijele haljine, izrekli su formulu obećanja čistoće do braka kako ju izriču i potpisuju pripadnici pokreta "True love waits" (Prava ljubav čeka) uz molitvu za sv. čistoću koju članovi MEPa trebaju moliti svaki dan.

 

**********

 

Ja  ______________________________  shvativši da prava ljubav znade čekati, obećavam Bogu, sebi, svojoj obitelji, prijateljima i prijateljicama, svojem budućem zaručniku i svojoj budućoj djeci da neću imati predbračne odnose do dana moga vjenčanja!

   

Na svetkovinu Navještenja Gospodnjega,

Subotica, 25. 03. 2000.

 

Daj o Bože da mi duša,

srcem čistim Tebe zove.

Te nikad ne okuša

lažnog svijeta

kobne snove.

I da bijela,

krasna, čista,

anđeoskim

sjajem blista.

 

Istoga dana ostali članovi MEPa obnovili su svoja obećanja da će živjeti po načelima Mladeži euharistijskog pokreta i dobili su (jer ih prije nisu dobili iz Centrale) prigodne križeve koji su zaštitni znak ovok Pokreta.

            Mladi mepovci ovim gestom žele započeti i širu akciju u Subotici i subotičkoj biskupiji u borbi protiv nemorala a za življenje i čuvanje čistoće do braka.

(A.A.)

Proljeće 2000.  Emisije MEP-a na Radio Mariji u Zagrebu  tijekom 2000.

         Od ove godine katolički Radio Marija koji od nedavno postoji i u Hrvatskoj, nakon što je postao veoma popularan u svijetu, omogućio je da svakoga mjeseca Mladež  Euharistijskog pokreta može imati jednosatnu emisiju. Tako su slušateljima Radio Marije članovi MEP-a predstavili pokret i u okviru emisija omogućili slušanje ostalih lijepih duhovnih sadržaja uz prigodnu glazbu. Najviše su poslužile veoma uspješne pjesme francuskog MEP-a koje postoje snimljene i na dva CD-a.

MLADEŽ EUHARISTIJSKOG POKRETA - MEP SVETIŠTE SRCA ISUSOVA - OSIJEK

Oproštaj od 1999. g. i ulazak u 2000. g.

 

Prije pola noći:

 

Evo nas na završetku još jedne godine i na pragu nove, 2000. godine.

Želimo Ti zahvaliti, Gospodine, najprije za sve dobro što smo od Tebe primili tijekom našega života, i napose u ovoj godini:

 

Za dar života, što si nas pozvao iz ništavila u postojanje,  hvala Ti!

 

Hvala Ti, Oče Sveti, hvala!

 

Za svjetlo, milost i ljubav  kršćanske vjere koja nas obasjava već od našega rođenja, hvala Ti!

 

Za dar pripadnosti jednoj, svetoj, katoličkoj i apostolskoj  Crkvi u kojoj smo rođeni, odrasli i primili tolike milosti i darove, hvala Ti!

 

Za sve milosti i darove što smo primili u našem životu, napose ovome Svetištu Srca Isusova, hvala Ti!

 

Za naše roditelje, prijatelje, učitelje, profesore, za svećenike koji nas uče Tvome putu i Tebi nas privode, hvala Ti!

 

Za Euharistijski pokret kroz koji si nam dao tako puno radosti, svjetla, duhovnosti, prijateljstva i razonode, hvala Ti!

 

Za brojna hodočašća, izlete i putovanja u Rim, u Lurd, u Loreto, u Paray le Monial i Pariz, na Pirineje i Dolomite, na Sljeme i u Luku na Dugi Otok,  hvala Ti!

 

Za dar slobodne nam domovine Hrvatske, za našega pokojnog predsjednika Franju Tuđmana kojega si nam kao Mojsija poslao da izvede naš narod nakon stoljeća ropstva  u slobodu, hvala Ti!  

 

 

Poslije pola noći, na početku Nove Godine

 

Gospodine, prve trenutke nove godine posvećujemo Tebi pjevajući Ti slavu i hvalu što ćemo činiti kroz sve vjekove kad nas budeš pozvao k sebi u vječni život. Primajući novu godini i ulazeći u nju mi primamo dar Tvoga života što nam ga daješ u novoj godini, primamo dar vremena što nam ga darivaš da u njemu rastemo u milosti i svetosti, čineći sve na Tvoju veću slavu. Stoga Te slavimo pjesmom:

Svi slavimo, svi slavimo, svi slavimo Gospodina!

 

Gospodine Tvoja su vremena i vjekovi, Tvoje su godine, mjeseci i dani! Daj da savjesno i što bolje upotrijebimo dar vremena što nam ga Ti darivaš u ovoj novoj godini,  molimo Te!

          Blagoslovi nas, blagoslovi nas, blagoslovi nas Gospodine!

 

Gospodine želimo i u ovoj Novoj Godini živjeti po Tvojoj Svetoj Volji, blagoslovi naš trud i naša nastojanja molimo Te!

 

Daj nam u novoj godini snagu da se borimo i odupiremo svakom grijehu da s Tobom pobjeđujemo svako zlo molimo Te!

 

Daj da živimo u moralnoj čistoći po svetom Evanđelju, daj nam da rastemo u kršćanskoj savršenosti i svetosti, molimo Te!

 

Za našu domovinu koja u ovoj godini započinje nakon izbor novi period izgradnje svoje demokracije i budućnosti molimo Te!

 

Da hrvatski narod na predstojećim izborima izabere one predstavnike   koji će ostvarivati socijalnu pravdu, učvršćivati demokraciju i svima nama ostvarivati bolju budućnost, molimo Te!

 

Da svetu Jubilarnu Godinu proživimo onako kako nas sveta Crkva upućuje a Ti očekuješ, molimo Te!

 

Na današnji svjetski dan mira koji slavimo uvijek na početku svake nove godine udijeli svim narodima onaj mir koji su anđeli navijestili prilikom Tvoga rođenja, a Ti ga darovao svojim vjernima nakon Uskrsnuća i dijeliš ga svakom tko pristupi k Tebi u sakramentu pomirenja, molimo Te!

 

 

CJELONOĆNO KLANJANJE PRED PRESVETIM

6./7. I. 2000. uoči prvoga petka u Svetištu Srca Isusova u Osijeku

 

    Nakon svečanog dočeka 2000 godine koju su mladi MEP-a dočekali u molitvi u Svetištu Srca Isusova u Osijeku te budući da se nalazimo u Jubilarnoj Godini želimo se posebno odazvati željama Svetog Oca i preporukama mjesnog đakovačkog biskupa da se pojača općenito među vjernicima ove jubilarne godine štovanje sv. Euharistije za koju je Papa rekao da treba biti Euharistijska godina.

    U tom smislu vodstvo MEPa odlučilo je provesti već u prvim danima 2000. godine cjelonoćno klanjanje pred Presvetim Sakramentom kako smo to imali na Sljemenu za vrijeme taborovanja prošle godine.

    Cjelonoćno klanjanje održalo se u noći od 6. na 7. siječnja, tj. od četvrtka na petak u Svetištu Srca Isusova u Osijeku. Program je bio sljedeći:

    18,30 četvrtak - svi zajednički sudjelujemo na blagdanskoj sv. misi Bogojavljenja (Tri Kralja) (mogućnost za sv. ispovijed koja se svakako preporuča kome treba).

    19,30  zajednička večera za koju treba ponijeti svatko svoje sendviče. Kolača imamo od nove godine, a topli čaj ćemo dobiti u kuhinji rezidencije.

    20,30  uvod i upute za cjelonoćno klanjanje.

    21,00 započinje najprije zajedničko klanjanje sa svetom gecemanskom urom (uoči prvog petka) i potom se prema rasporedu i dogovoru nastavlja cijelu noć. Sudionici klanjanja  nakon njihovog satnog (ili dvosatnog prema želji) klanjanja moći će se odmoriti i prenoćiti u sobama za duh. vježbe. U tu svrhu treba svatko donijeti svoju vreću za spavanje. Ako nema vreće neka se donesu dvije plahte.

    6,30 petak ustajanje. Potom svi zajednički sudjelujemo na jutarnjoj sv. misi Prvoga Petka na kojoj ćemo se svi i pričestiti. Nakon sv. mise topli čaj i potom okrijepljeni božanskom snagom idemo u novi dan donositi Kristovo svjetlo i ljubav njegovog Presv. Srca.

   

U nastavku donosimo prikaz kako se gornji program Klanjanja 

odvio u Svetištu Srca Isusova.

   Oko tridesetak članova MEPa iz Osijeka i Ivankova okupili su se najprije na večernjoj sv. Misi Bogojavljenja. Nakon sv. mise imali smo zajedničku večeru za koju je svatko sam nešto pridonio.

    Poslije večere okupili smo se u našoj dvorani. Našao se među nama Darko Perkovic, Osječanin, mladi isusovački bogoslov koji se prije dva tjedna vratio iz Indije gdje je kao privremeni misionar proboravio šest mjeseci. On nas je opširno izvijestio o svome boravku u Indiji, o tamošnjim ljudima, crkvi i kršćanima, načinu života i sve ono sto je ondje vidio i doživio. Posebno nam je pricao o svojim susretima s vjernicima koji su poznavali o. Antu Gabrića. Obišao je sva mjesta gdje je o. Gabrić kroz 50 godina svoga života živio i djelovao. Svi su mu rekli da je o. Gabrić koji je umro 1988. god. i ondje sahranjen pravi svetac.

    Nakon ovog predavanja koji su naši članovi bez daha i s velikim zanimanjem pratili, krenuli smo u Svetište na nasu adoraciju.

     U uvodu je nas duhovnik naglasio trostruki smisao ove noćne adoracije: prvo odaziv Sv. Ocu i mjesnom biskupu koji naglašavaju da ova Jubilarna godina mora biti na poseban način Euharistijska godina i stoga se treba sto vise promicati razne euharistijske pobožnosti, na poseban način klanjanje pred presvetim. Drugo ovo noćno klanjanje uoči prvog petka izvrsno se uklapa u štovanje Srca Isusova kao priprema za prvi petak i kao obavljanje svete gecemanske ure. Treće euharistijska pobožnost jest sastavni dio identiteta MEPa i zato je u svim vidovima treba promicati. Također je duhovnik naglasio da ova adoracija želi biti i početak pripreme za obnovu Posvete Srcu Isusovu koju su već prije sto godina načinili 1900. mladi hrvatski katolici.

    Nakon uvoda svi zajednički ostali smo do 23 sata u molitvi, pjesmi, spontanoj molitvi. Izmolili smo ponovno molitvu koju smo u prvim trenucima nove godine na istom mjestu molili, a koju ste već  primili. Meditirali smo nad jednim tekstom sto ga je napisao isusovački general o Kolvenbach "Euharistijskski čovjek". (Taj ćemo vam tekst preko emaila uskoro poslati). Od 23 sata pa nadalje izmjenjivali smo se svaki sat po skupinama sve do jutra. Kako u Svetištu imamo sobe za duhovne vježbe tako su pojedine skupine otišle malo na počinak i kad bi došao njihov sat u koji su se upisale onda bi ih prethodna skupina probudila i tako smo se izmjenjivali sve do jutra. (Ovaj sistem smo imali za vrijeme taborovanja na Sljemenu i pokazao se veoma  dobar). U manjim skupinama lakše se osobno moli pred Presvetim sakramentom, a oni koji adoriraju nisu niti previše umorni idućeg dana jer su se preko noći ipak mogli malo odmoriti.

    U jutro je većina koja je provela ovdje noć ostala na svetoj misi prvoga petka i pričestila se. Nakon sv. mise dočekao ih je u blagovaonici topli čaj s kolačićima i tako smo okrijepljeni i tjelesno a najviše duševno krenuli u novi dan.

    Jedna zanimljivost: klanjanje smo imali pred zapaljenim betlehemskim svjetlom koje je još uvijek gorjelo u našoj crkvi. Pokaznica u kojoj je bio izložen presv. Sakrament nam je bila posebno draga: donijeli smo je sa Sljemena sa taborovanja gdje su je mladi sami načinili od šumskog drveća. Tako nas je u svojoj jednostavnosti podsjećala na lijepe trenutke noćne adoracije na Sljemenu.

    Još jedan momenat koji može poslužiti drugima u buduće: svaka skupina na poseban papir je na koncu svoga sata adoracije zapisala po jednu misao koja ostaje kao uspomena za sve i kao jedan mali duhovni plod adoracije.

    Veoma nam je drago da su se u isto vrijeme našoj adoraciji priključili iste noći naša braća i sestre iz MEPa u Subotici. Oni su nas o tome odmah izvijestili svojim email dopisom sljedećeg sadržaja: 

            Dragi pater i dragi MEPOVCI Osijeka! 
                    Upravo smo završili noćno bdjenje po kojem smo u Isusu bili ujedinjeni u molitvi i bdjenju i s vama. Bdjenje smo započeli oko 20 sati u samostanu sestara
Kćeri Milosrđa. Nakon kratkog dogovora i razgovora prešli smo u kapelicu gdje smo ostali zajedno dva sata pred izloženim Presvetim Sakramentom. Najprije smo izmolili II. Večernju iz Časoslova o svetkovini Bogojavljenja, zatim nam je vlč. Andrija govorio malo o Euharistiji prema Katekizmu Katoličke Crkve, a onda smo u šutnji svi pročitali šesto poglavlje iz Ivanovog evanđelja i o njemu meditirali. Na kraju je svatko pročitao rečenicu koja mu je te večeri najviše govorila i svatko je kratko objasnio zašto upravo ta rečenica. Zavrsili smo spontanim molitvama u kojima smo molili za naše razne potrebe, za uspjeh jubilarne godine, za napredak MEPa u našoj biskupiji ali i za nasu pravoslavnu bracu i sestre koja danas slave
Božić i za jedinstvo kršćana. Naravno, molili smo posebno i za Vas.Poslije toga bilo je pojedinačno klanjanje u kapeli do jutra, a ostali su razgovarali (a malo smo čak i spavali).
        Bdjenje smo završili u 6,30 sati jutarnjom molitvom iz Časoslova.Razišli smo se radosni, iako malo umorni, prikazavši i ovu žrtvu kao zahvalnost Isusu za njegovu čudesnu i divnu prisutnost u Euharistiji. Danas ćemo sudjelovati u misi i u pobožnosti Prvog petka, a
dogovorili smo se da će svaki put kad je cjelodnevno klanjanje u kojoj župi i netko od MEPOVACA poći na to klanjanje bar sat vremena, da i na taj način dademo svoj doprinos štovanju Presvete Euharistije u ovoj jubilarnoj godini. Nije nas bilo puno, ali bilo nam je lijepo. Srdačno Vas pozdravljamo i želimo puno milosti u novoj godini, uz zelju da se konačno i sto prije sretnemo...
            Igor, Ljubica, Biserka, Vesna, Sanja, Danijela, Kristina, Martina i vlč. Andrij
a

 

2000. GODINU MLADI MEP-a DOČEKALI U ZAHVALNOSTI I MOLITVI

 

          Kao i prošlih godina  u Svetištu Srca Isusova u Osijeku nova, 2000. Godina dočekana je na drugačiji način. Za razliku od mnogih svojih vršnjaka koji su novu godinu čekali na trgovima ili na drugim mjestima uz bučnu glazbu, pjesmu i veselje,  tridesetak mladih članova MEP-a  - Mladeži Euharistijskog Pokreta iz Osijeka i Ivankova zajedno sa svojim duhovnikom o. Božidarom okupili su se u osječkom Svetištu Srca Isusova i kao vjernici kršćani pridružili su se u duhu mnogim skupinama mladih kršćana posebno onima u Rimu na Trgu sv. Petra  da bi u molitvi i sabranju dočekali  dvijetisućutu godinu.

Pola sata pred ponoć okupili su se u svetištu gdje su najprije pjesmom i riječima zahvalili Bogu za proteklu godinu i za sve dobro koje su od Boga u njoj primili. Pred nazočnim Kristom u izloženom sakramentu Euharistije uz betlehemsko svijetlo koje još od Božića gori u crkvi u tišini i adoraciji na koljenima i u molitvi prešli su iz stare u novu godinu koju su primili kao još jedan dar Božje dobrote. Nekoliko minuta nakon ponoći, u prvim trenucima 2000 svi su potom stojeći izmolili posebnu zajedničku molitvu kojom su ispovjedili svoju vjeru u Isusa Krista i potvrdili svoj krsni savez i opredjeljenje za Krista prihvaćajući njegovu božansku ljubav kao najveću vrijednost svoga života. U pojedinačnoj molitvi i zazivima molilo se za Božji blagoslov u idućoj godini kako za svakog osobno tako i za domovinu Hrvatsku koja nakon izbora stoji pred novim periodom izgradnje svoje budućnost, te za mir u cijelom svijetu.

Tijekom ovog novogodišnjeg  molitvenog bdijenja bilo je naglašeno  da se ove godine navršava sto godina kako se 1900. godine 160.000 hrvatskih mladića i djevojaka posvetilo Srcu Isusovu a za koju prigodu je bila i spjevana veoma omiljela pjesma "Do nebesa nek se ori". Ta je pjesma kroz cijelo 20. stoljeće ostala jedna od najpopularnijih pjesama među hrvatskim katolicima. U znak zajedništva s tim mladima od prije sto godina u znak ljubavi i vjernosti prema Kristu na kraju ovog molitvenog dočeka 2000.godine  svi su zapjevali upravo tu pjesmu u čast Srcu Isusovu. Nakon toga nastavljeno je vanjsko slavlje te novogodišnje druženje i veselje u prostorijama Svetišta.

 

 

M O L I T V A

Mladeži Euharistijskog Pokreta

na početku 2000. godine

 

Gospodine Isuse Kriste,/ mi,mladi hrvatski katolici/ okupili smo se oko Tebe, našeg Otkupitelja i prijatelja, /u ovim prvim trenucima nove godine/ kad započinjemo slaviti u Jubilarnoj godini / Tvoj dvije-tisućiti  rođendan /i dva milenija otkako si ušao u našu povijest.

       Sabrani pred Tobom / koji si nazočan među nama u otajstvu Euharistije / i gledaš nas iz Presvete Hostije,/ ovim činom ispovijedamo i potvrđujemo / svoju kršćansku vjeru, / svoje prihvaćanje svih katoličkih istina vjere / kako nas uči sveta Crkva / u kojoj si nam dao milost da smo rođeni, odgojeni i odrasli.

       Potvrđujemo svoj krsni savez s Tobom / i našu odluku da po njemu živimo. / Izjavljujemo da si nam Ti sa svojom ljubavlju / u liku Tvoga presvetog Srca / najviša vrijednost našega života / koju prihvaćamo u naše biće / i trudit ćemo se živjeti dostojno Tvoje ljubavi.

       Slijedeći primjer brojnih tisuća hrvatskih mladića i djevojaka / koji su se u osvit ovoga stoljeća, / prije stotinu godina / posvetili Tvome Presvetom Srcu / i mi zajedno s njima ispovijedamo  kličemo: / Tvoji smo i Tvoji hoćemo biti / i ostati sada i uvijeke!

       Blagoslovi ovaj izraz naše vjernosti, / našu volju i spremnost da živimo u moralnoj čistoći po Tvome Evanđelju! / Pomozi nam da svjetlo Tvoje istine i Tvoje ljubavi / svjedočimo svojim životom današnjem svijetu / i prenesemo ga budućim naraštajima. Amen.