XII. PROSINAC

Betlehemsko  svjetlo u Osijeku  

 

      Betlehemsko svjetlo stiglo je u Hrvatsku u Zagreb u nedjelju 19. prosinca. Iz Zagreba je odneseno u sve hrvatske biskupije. U đakovačku katedralu donijeli su ga mladi iz organizacije Izviđača i Euharistijskog pokreta u ponedjeljak 21. prosinca. Nosili su ga Alen Lucić i Ivan čičak. Na svetoj misi u katedrali koja je služena u 18 sati mladi predstavnici iz raznih mjesta iz Slavonije primili su betlehemsko svjetlo. Nakon sv. Mise imali su susret sa đakovačkim biskupom Marinom Srakićem koji ih je primio u svojoj rezidenciji i zadržao se s njima u ugodnom razgovoru. U Osijek su iz Đakova potom betlehemsko svjetlo donijeli osječki izviđači i članovi Mladeži Euharistijskog pokreta i pohranili su ga u Svetište Srca Isusova u ulici Kardinala A. Stepinca 27 odakle su ga vjernici Osijeka potom unosili u svoje domove.

 

X. LISTOPAD

Jesensko hodočašće MEP-a u Aljmaš

U subotu, 2. listopada 1999. Mladež Euharistijskog Pokreta - MEP iz Osijeka zajedno s učenicima isusovačke Klasične Gimnazije organizirali su jesensko hodočašće mladih Gospi od Utočišta u Aljmaš. Preko stotinu mladih, među kojima su bili i učenici 2. gimnazije i drugih osječkih škola,  sudjelovalo je na ovom hodočašću. Jedna skupina od njih dvadeset i dvoje pod vodstvom o. M. Čadeka krenula je već u 4 sata ujutro i prešli su cijeli put pješice od Osijeka do Aljmaša. Ostale skupine išle su dio puta autobusom, a ostalo pješice. Neki hodočasnici iz MEP-a došli su biciklima. U 11 sati slavljena je u Aljmašu sveta misa za sve hodočasnike koju je predvodio duhovnik MEP-a o. Božidar Nagy. U svojoj propovijedi nakon obrazloženja značenja ovoga hodočašća na početku školske godine, o. Nagy se posebno osvrnuo na ulogu Blažene Djevice Marije u očuvanju čistoće srca i duše kod mladih. Štovanje Gospe i dnevna molitva krunice pomažu mladom čovjeku da čuva dostojanstvo svoga tijela i srca i priprema se za životni poziv na ljubav. Na kraju propovijedi predloženo je mladima, kao konkretan plod ovoga hodočašća, da svaki dan izmole barem jednu desetinu krunice. U svome obraćanju mladima propovjednik je još citirao izjavu Pape Ivana Pavla II. da su marijanska svetišta "tvrđave vjere" što vrijedi naravno i za aljmaško svetište. Nakon sv. Mise svi su s velikom pozornošću poslušali upravitelja aljmaškog svetišta vlč. Antu Markića koji im je govorio o povijesti svetišta, o njegovom stradanju i rušenju za vrijeme domovinskog rata. Objed su mladi imali kod "Vodice" nakon čega su im Male sestre Charlesa de Foucold-a, koje žive u Aljmašu, predstavile svoj red i život u zajednici. Vrijeme do poslijepodnevnog povratka kući mladi su proveli u igri, razonodi, šetnji i rekreaciji.

 

--------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Intervju s francuskim bračnim parom Cambier,

voditeljima međunarodnog taborovanja MEP-a

održanog na Sljemenu u srpnju 1999.

 

Puno smo primili i zato sada dajemo!

Tijekom ovoga ljeta održavani su razni susreti, ljetovanja, taborovanja i hodočašća za katoličku mladež. Sve su to dopunske aktivnosti na području katoličkog odgoja  što ih razne ustanove, župe, redovničke zajednice, katoličke udruge i pokreti upriličuju za mladež tijekom ljetnih mjeseci. Jedna od takvih aktivnosti bila je i međunarodno taborovanje Mladeži Euharistijskog pokreta što ga je organizirala središnjica istoga pokreta iz Francuske, a održano je od 19. do 31. srpnja na Zagrebačkoj gori - Sljemenu. Glavni voditelji taborovanja bili su mladi francuski bračni par Severine i Tanguy Cambier. Na ovom međunarodnom taborovanju sudjelovalo je pedesetero mladih iz Hrvatske, Francuske, Italije i BiH-a. Taborovanje je bilo veoma dobro organizirano s pedagoške i duhovno-vjerske strane, jer francuska grana Euharistijskog pokreta ima na tom području dugo i bogato iskustvo.  Donosimo   razgovor s mladim bračnim parom Cambier,  francuskim voditeljima i organizatorima taborovanja.

 

U čemu je važnost i značenje taborovanja MEP-a?

Severine Cambier: Taborovanje je sastavni dio aktivnosti Mladeži Euharistijskog pokreta - MEP-a. Dapače, možemo reći, njegova središnja aktivnost. Tek na taborovanju koje se redovito održava tijekom ljeta može se doživjeti sve bogatstvo duhovnih i odgojnih sadržaja koje Euharistijski pokret nudi svojim mladim članovima. Zato su ona toliko posjećena. U Francuskoj svake godine tijekom ljeta MEP organizira oko 30 taborovanja za svoje članstvo. Ovdje se mladi mogu bolje upoznati i sprijateljiti. Tu se mogu organizirati brojne druge aktivnosti - duhovne, odgojne i rekreativne što inače nije moguće tijekom godine.

 

Što je bila posebnost ovog međunarodnog taborovanja u Hrvatskoj na Sljemenu? Kako ste se sporazumijevali?

Tanguy Cambier: Službenu temu - naziv ovoga taborovanja formulirali  smo još u Francuskoj ovim riječima: "Živjeti i dijeliti svoje iskustvo vjere unutar Euharistijskog pokreta u međunarodnoj dimenziji da bi se konkretno doživjelo iskustvo univerzalne Crkve." Jedan od naglasaka taboravanja  bila je godina Boga Oca i priprema za Veliki Jubilej 2000 u vidu sudjelovanja na 15. svjetskom danu mladih. Specifičnosti ovog međunarodnog  taborovanja  kako smo ga razradili i pripremili prije dolaska u Hrvatsku obuhvaćale su ove ciljeve: 1) Podijeliti svoje različitosti što uključuje upoznavanje različitih kultura i upoznavanje svakog pojedinca osobno. 2)  Izraziti svoju vjeru i prihvatiti u poštovanju izraz vjere drugoga. To uključuje otkrivanje raznih oblika molitve, živjeti po pedagogiju MEP-a, sudjelovati u životu mjesne Crkve, izražavati svoju vjeru. 3) Prepoznati da smo djeca istoga Oca i članovi univerzalne Crkve. To znači naučiti upoznavati Oca, te si posvijestiti dimenziju univerzalne Crkve u perspektivi velikog Jubileja 2000 i Svjetskog dana mladih. Stjecajem okolnosti službeni nam je jezik bio engleski, ali smo se sporazumijevali na sedam jezika, ovisno tko se s kime mogao sporazumjeti jezikom koji je poznavao.

 

Vi ste, Tanguy, rođeni u Versaillesu 1974. gdje sada živite i radite. Što ste studirali i što ste po zanimanju? Od kada ste u kontaktu s Euharistijskim pokretom? Što vas je potaknulo da se u njemu angažirate? Što vam je dao MEP?

Tanguy Cambier: Studirao sam i završio pravo i sada vršim služba socijalnog radnika za mladež, za njihovo profesionalno i socijalno uključenje u društvo. Član sam Euharistijskog pokreta od svoje 14. godine, tj. od 1988. Kroz tri godine vršio sam i službu voditelja mlađih članova pokreta. Što mi je dao MEP?  Suprugu! Tu smo se upoznali i vjenčali prije dvije godine. Naravno, nisam samo to dobio od pokreta. MEP me je izgradio, dao mi je ravnotežu u životu, dao mi je sklad, dosljednost između vjere i svakidašnjeg života. Dao mi je sredstva da mogu živjeti svoju vjeru u svakidašnjici. Time što sam član MEP-a nisam se osjećao da sam nešto drugo,  ili da bi me to odijelilo od mojih vršnjaka, potpuno se osjećam član svoje generacije. Naučio sam u MEP-u činiti pravilne izbore i opredjeljenja za život. Posebno sam naučio da se kao vjernik angažiram u društvu i apostolatu. MEP je odgojni pokret za mladež u Crkvi, povezuje vjeru i život. Mladi čovjek izlazi iz MEP-a imajući identitet između onoga što vjeruje i što živi. Stekao sam u MEP-u mnoge prijatelje. To je jedan pokret koji promiče radost, koji naglašava blagdansku, slavljeničku dimenziju euharistije koja se proteže dalje kroz život. MEP mi je pomogao da sam učinio pravo obraćenje; dobio sam u djetinjstvu katolički odgoj ali sam tek za vrijeme jednog ljetnog taborovanja odlučio u potpunosti prihvatiti kršćansku vjeru. Sve angažiranosti koje sada imam kao vjernik laik imaju svoj izvor u MEP-u. Osim u MEP-u, i zahvaljujući upravo njemu djelujem također i u pokretu  "Pomoć u svakoj nevolji" koji se brine za osobe na rubu društva.

 

I Vama, Severine, jedno osobno pitanje: vaša profesija, kada ste se upoznali sa MEP-om i što vam je dao taj pokret?

Severine Cambier: Prošle godine završila sam studij španjolskog jezika i sada ga predajem u jednom liceju u Versaillesu gdje stanujem i gdje sam i rođena 1974.  Postala sam član Euharistijskog pokreta s 11 godina. Sa 19 godina postala sam voditeljica MEP-a za mlade uzrasta od 13 do 15 godina. Ovo mi je sada već drugo međunarodno taborovanje u kojem sudjelujem kao voditeljica. Što mi je MEP dao? Mnogo sam u njemu primila za svoj život. Bila sam u djetinjstvu veoma plašljiva i kompleksirana kako u obitelji tako i u školi. MEP mi je pomogao rasti, otvoriti se, nadići moje strahove. Otkrila sam da i ja imam talente. Posebno me se dojmila pedagogija pogleda i  obraćanje pozornosti  na druge te uočavanje razlika među ljudima što učimo unutar pokreta. Tako sam naučila gledati drugoga pogledom Kristovim. MEP mi je nadalje omogućio osobno iskustvo s Gospodinom. Otkrila sam da mogu Bogu reći Ti.  Tu je i otkriće euharistijske dimenzije;  otkrila sam da mi je euharistija svakodnevna hrana te da mogu od svoga cijeloga života učiniti euharistiju. Posebno bih naglasila činjenicu da me je MEP naučio angažirati se. Tu smo svi u jednoj zajednici  gdje smo veseli, radosni, ali isto tako imamo svoje mjesto u župi.  Veoma je važno biti dio mjesne Crkve. Moj suprug i ja puno smo primili u MEP-u i sada želimo ono što smo primili  dati dalje drugima, mladima. Stoga smo se i odazvali našoj centrali u Parizu da sudjelujemo u organiziranju i vođenju ovoga međunarodnog taborovanja u Hrvatskoj.

         

 

Kako se taborovanje odvilo,  u čemu se sastojao program po kojem se radilo?

Severine Cambier: Sva taborovanja imaju točno razrađenu pedagošku shemu koja je dozrela tijekom mnogih godina prakse i održavanja takvih taborovanja unutar MEP-a u Francuskoj. Postoje zajednički elementi, a ima dodatnih specifičnih elemenata i naglasaka koji se u raznim taborovanjima provode:  npr. negdje su posebno naglašeni dramski sadržaji,  drugdje sport, potom planinarstvo, biciklizam  ili međunarodna dimenzija kao u ova dva koja su dosada organizirana. Osnovni elementi pedagoškog programa koji su zajednički na svim taborovanjima MEP-a sastoje se u sljedećem: prvotna aktivnost s kojom započinje svaki dan, što je ujedno i temelj duhovnosti MEP-a, bila je molitva dnevnog prikazanja koju smo obavljali svakoga jutra redovito vani u prirodi. Odmah po dolasku mladi su bili podijeljeni u skupine - ekipe od po šest članova u kojima su ostali sve do kraja. U ekipi-skupini odvija se temeljna aktivnost pokreta. Svaka ekipa je imala određena zaduženja koja su se svakodnevno naizmjenično obavljala: jedni su pomagali u kuhinji i blagovaoni, drugi u čišćenju kuće, treći su pripremali molitvu prikazanja i večernju molitvu, posebne skupine pripremale su svakodnevnu euharistiju, zatim igre, rekreativne večeri itd. Kroz te zajedničke aktivnosti i poslove mladi su se mogli još bolje upoznati i zbližiti. Vrijeme je bilo u potpunosti  ispunjeno korisnim sadržajima. Osim rada u ekipi, te osobne molitve i meditacije u prirodi, bilo je mnoštvo zajedničkih aktivnosti: igre, sportska natjecanja, šetnje po divnoj sljemenskoj prirodi. Posjetili smo Zagreb, hodočastili smo u Mariju Bistiricu, te Kardinalu Stepincu u Krašić, a posjetili smo i Plitvice. Naučilo se puno novih pjesama. Bila su održana prigodna predavanja, forumi za diskusiju, društvene igre itd. Ne zaboravimo spomenuti veoma važno pedagoško sredstvo "carnet personel" osobna bilježnica u koju su mladi zapisivali svoje dojmove, refleksije i sve ono lijepo što dožive, čime ih se uči razmišljati, zamjećivati Božju prisutnost u njihovu životu, u sebi i oko sebe.

 

 

LJUBAV

Tražila sam Te

u smijehu bogatih

u uspjehu moćnih

tražila sam te u blještavilu

disco svjetala

u preglasnoj glazbi

u zanosu plesa...

 

A ti, ti si me čekao

u tišini svoga doma

na oltaru

raširenih ruku

sa suzom u oku

kao otac rasipnoga sina

i nasmiješio si se kada sam ušla

u tvoj dom

u tvoj mir

pružio si mi ruku

i izgovorio glasno:

"Ovdje sam,

čekam te, trebam te,

volim te, grlim te,

dođi, oh dođi!

Ja te nikada neću napustiti,

oluje i mećave su iza tebe,

dajem ti svoje tijelo

dajem ti svoju krv

hrani se na mojem ognjištu

pij iz mojega izvora

i nikada, nikada nećeš ožednjeti."

 

Hvala ti, Oče,

hvala ti za slobodu u meni,

hvala ti za novi život!

Elizabeta Anić

 

Ova je pjesma napisana na taborovanjima MEP-a  u Pirinejima i na Sljemenu, 1998.-1999.

 

IX. RUJAN

Duhovne vježbe i svečana obećanja MEP-a  u Subotici

Početkom rujna, od 3. do 5. IX. 1999. u Subotici, gdje je zalaganjem mjesnog župnika crkve sv. Roka, vlč. Andrije Anišića, već od proljeća započelo djelovanje  Euharistijskog pokreta, održane su duhovne vježbe na kojima je sudjelovalo dvadeset članova MEP-a, a vodio ih je o. Božidar Nagy, duhovnik MEP-a iz Osijeka. Za ove nove članove pokreta, koji djeluju u dva društva, starije i mlađe,  bio je to veliki događaj jer su mnogi od njih po prvi puta sudjelovali na duh. vježbama. U teškim društvenim i ekonomskim prilikama što ih njihova zemlja proživljava, ove su duh. vježbe bile za njih i prava duhovna okrepa. Na kraju duh. vježbi, u nedjelju 5. IX. sudionici duh. vježbi hodočastili su pješice na "Bunarić" kraj Subotice gdje se  posebno štuje Blažena Djevica Gospa. Molitvom krunice stavili su pod njezinu zaštitu plodove ovih duh. vježbi.

Ove duhovne vježbe bile su ujedno i lijepa priprava za polaganje svečanog obećanja koje je devetero članova položilo u svojoj župnoj crkvi u nazočnosti župljana o blagdanu sv. Male Terezije, druge zaštitnice pokreta.

 

Početak nove  radne  godine  Mep-a

U subotu, 18. rujna 1999. u Svetištu Srca Isusova u Osijeku katolička Mladež euharistijskog pokreta - MEP, započela je novu radnu godinu. Poslije podne u 16 sati održano je svečano euharistijsko slavlje koje je predvodio duhovnik pokreta o. Božidar Nagy. Sv.Misa bila je obogaćena aktivnim sudjelovanjem svih nazočnih članova; posebno dojmljiva bila je procesija s prikaznim darovima u kojoj su kroz simbolične predmete prikazali dvanaest načela pokreta i sav program za radnu godinu. Kad sv.mise sve je ugodno iznenadio jedan od najmlađih članova, Ivan Čičak, sviranjem na violini. Okupilo se pedesetero mladih iz Osijeka, Ivankova, Valpova, Vladislavaca, među kojima je bio i Drago Movrin u svojim invalidskim kolicima, koji ima člansku iskaznicu br. 1 unutar pokreta . Ova radna godina MEP-a, naglasio je duhovnik,  bit će sva u znaku Velikog Jubileja 2000. godine, pripreme za Svjetski dan mladih i susret s Papom što će se u okviru Jubileja održati u kolovozu iduće godine u Rimu. Nakon euharistijskog slavlja, kroz dijapozitive, svi nazočni prisjetili su se lijepih trenutaka međunarodnog taborovanja MEP-a na Sljemenu ove godine. Svečanost je završena prijateljskim druženjem uz čobanac što ga je veoma uspješno pripremio za sve sudionike student Kruno Morović iz Vladislavaca.

 

 

Duhovne vježbe za MEP iz Zaprešića

Od 24. do 26. rujna 1999. u samostanu sestara Karmelićanki Božanskog Srca Isusova u Poredju kraj Huma na Sutli održane su prve duhovne vježbe za članove MEP-a iz Zaprešića. Duhovne je vježbe vodio duhovnik osječkog MEPa, o. Božidar Nagy. 15 članova pokreta, uglavnom studenti, imali su tako mogućnost dublje zaroniti u otajstva vjere, promotriti svoj život u svjetlu Evanđelja i potom donijeti konkretne odluke usavršavanja u kršćanskom životu za svoju svakidašnjicu. Svakodnevna euharistija, molitva časoslova i svete krunice još više su pridonijeli molitvenom ozračju ovih duhovnih vježbi. Mladi su se mogli i bolje upoznati s temeljnim vidovima duhovnosti Euharistijskog pokreta. Budući da je u sklopu samostana, gdje su se duhovne vježbe održavale, i starački Dom, članovi MEP-a učinili su djelo duhovnog i tjelesnog milosrđa: pohodili su starice, održali za njih prigodni glazbeni program i sa svakom od njih porazgovarali. I ove duhovne vježbe još su jednom potvrdile koliko su ovakvi duhovni susreti potrebni mladima, posebno onima koji su članovi katoličkih društava i pokreta.

 

VIII. KOLOVOZ

Ljetno taborovanje MEP-a na Dugom Otoku

Nakon međunarodnog taborovanja na Sljemenu Mladež euharistijskog pokreta u Hrvatskoj organizirala je ovoga ljeta još jedno taborovanje i to na moru na Dugom Otoku u trajanju od 20 dana, tj. od 5. do 26. kolovoza. Već četvrtu godinu mladi MEP-a ondje ljetuju, a posljednje tri godine svu organizaciju taborovanja vodili su članovi MEP-a iz Ivankova, na čelu s voditeljem društva Adamom Saroševićem. Taborovanje je bilo organizirano prema pedagogiji Euharistijskog pokreta. Na taborovanju su sudjelovali mladi iz Ivankova, Vinkovaca, Tordinaca i Valpova, njih preko trideset. Program je obuhvaćao duhovni dio i potom rekreativni. Dan je započimao redovito s molitvom prikazanja što je temeljni vid duhovnosti Mepa, a pripremala ju je uvijek druga skupina. Bile su tu meditacije, molitva krunice te sudjelovanje u subotnjem i nedjeljnom liturgijskom euharistijskom slavlju.  Za čitanje i razmatranje na prvom mjestu nam je poslužila najnovija knjiga Ivana Merza "Plamen za visinama" kroz koju smo razmatrali misli Sluge Božjega. Imali smo svakoga dana i posebno vrijeme od pola sata, tj. "osobno vrijeme" gdje smo u šutnji i tišini čitali Sveto Pismo i nastojali čuti što nam Bog kroz njega govori. Za vrijeme taborovanja imali smo prijateljske susrete s drugim skupinama mladih vjernika koje su ljetovale na Dugom otoku, napose sa Zajednicom kršćanskog života (ZKŽ) iz Rijeke s kojima smo zajedno organizirali i duhovni i rekreativni program. I ovogodišnje taborovanje po načelima i pedagogiji Euharistijskog pokreta pokazalo je koliko su za mlade svestrano korisna ovakva ljetna taborovanja koja su prožeta na prvom mjestu duhovnošću a onda i rekreacijom.                                                                              Hrvoje Jozinović

 

 

Hodočašće u Aljmaš za Veliku Gospu

          I ove godine, kao i lanjske, hodočastili smo za Veliku Gospu u Aljmaš. Skupina od nekoliko članova MEP-a uoči Velike Gospe od Sarvaša preko polja pješice hodočastili smo Gospi od Utočišta. Putem smo izmolili krunicu. Pridružio nam se i o.Slavko sa svojim mladima iz Zajednice kršćanskog života - ZKŽ. Navečer smo imali sv. Misu i prenoćili smo u Aljmašu. Sutradan smo svi sudjelovali na svečanoj sv. Misi koju je predvodio biskup Marin Srakić. Tom prigodom blagoslovljen je kamen temeljac za novo svetište Gospe Aljmaške koje će se graditi.

 

VII. SRPANJ

Međunarodno Taborovanje MEP-a na Sljemenu

Od  19. do 31.VII.1999.  održano je na Zagrebačkoj gori Medvednici, tj. na Sljemenu  dvotjedno, drugo po redu međunarodno taborovanje Mladeži Euharistijskog Pokreta.  Na taborovanju  je sudjelovalo pedesetero mladih članova MEP-a iz Francuske, Italije i Hrvatske od čega je bilo tridesetero mladih iz Slavonije, većina iz Osijeka, a ostali iz Valpova, Ivankova, Požege. Duhovnu i pedagošku organizaciju taborovanja vodili su Francuzi koji u tome imaju dugogodišnje  iskustvo.  Tema taborovanja glasila je: "Živjeti i dijeliti svoje iskustvo vjere unutar Euharistijskog pokreta u međunarodnoj dimenziji da bi se konkretno doživjelo iskustvo univerzalne Crkve." Jedan od naglasaka taboravanja  bila je godina Boga Oca i priprema za Veliki Jubilej 2000 u vidu sudjelovanja na 15. svjetskom danu mladih. - Ova međunarodna taborovanja MEP-a jesu plod proslave 12. Svjetskog dana mladih u Parizu 1997.;  prošle godine održano je prvo ovakvo taborovanje MEP-a u Pirinejima u Francuskoj na kojem su sudjelovali i mladi iz Hrvatske, uglavnom iz Slavonije.

Program ovogodišnjeg taborovanja bio je do u detalje isplaniran i veoma dobro organiziran prema francuskom modelu organiziranja takvih taborovanja a glavni voditelji bili su francuski mladi bračni par Severine i Tanguy Cambier. Mladi su uvijek bili nečim zaokupljeni, a sve je bilo prožeto veseljem, pjesmom i rekreacijom. Program je obuhvaćao svakodnevnu sv. misu - Euharistiju, predavanja, meditacije, osobni rad u tišini, rekreativne momente, igre i razonode, izlete i šetnje po Sljemenu, rad u grupama-ekipama, diskusiju, održavanje foruma, te veće izlete i hodočašća kao što je bio posjet Zagrebu i obilazak njegovih znamenitosti, hodočašće u Mariju Bistricu, izlet u Nacionalni park Plitivice, hodočašće u Krašić,  mjestu zatočeništva bl. A. Stepinca. - Osim prijateljstva i kršćanskog druženja mladi Hrvati i napose njihovi voditelji, naučili su puno toga i stekli dragocjeno iskustvo kako se u budućnosti mogu organizirati slična taborovanja.

 

VI. LIPANJ

Proslava Blagdana Srca Isusova

          11. lipnja 1999. članovi MEP-a sudjelovali su zajedno s ostalim vjernicima u proslavi blagdana Srca Isusova u  osječkom Svetištu Presvetog Srca Isusova. Večernju svečanu svetu misu predvodio je đakovački biskup Marin Srakić. Toga dana se ujedno navršilo točno sto godina kako je Papa Leon XIII. posvetio cijeli svijet Srcu Isusovu. Na kraju mise biskup Marin je izmolio riječi posvete Srcu Isusovu, one iste kako ju je sastavio Papa Leon XIII. prije sto godina.

 

 

Aktivnosti MEP-a Tekstilnoj školi u Osijeku

Društvo Euharistijskog pokreta u sklopu Tekstilne škole djeluje već četiri godine. Isusovo dobročiniteljstvo i nas je ponukalo na humanitaran rad. Posjetili smo u nekoliko navrata djecu bez roditelja u domu "Klasje", održali božićnu priredbu u Domu umirovljenika, posjetili smo bolesnu djecu u osječkoj bolnici itd. jer "dobro je činiti dobro!" Pomažući drugima i sami učimo i slušamo

Svi posjedujemo le Carnet Personel, vrstu osobnog dnevnika koji se javno čita, a kroz Carnet Bog nas podsjeća na bit našeg djelovanja, na dobročinstvo i ljubav prema bližnjemu. Naš rad je raznovrstan. Proučavali smo životni put Majke Terezije, životni put misionara o. A.Gabrića te životni put blaženog Alojzija Stepinca s kojim se posebno ponosimo itd. Istovremeno imamo meditacije na raznovrsne teme kroz koje izražavamo svoje misli, osjećaje, ostvarujući tako duboku povezanost s Bogom. Jednostvano: MEP je naš život, naša radost, naša sreća! - Ivana K.

 

Svjetli primjeri akcija Mep-a  u  Ivankovu

          U ljeto 1998. bilo je puno putovanja, kao što su Pirineji, Dugi-Otok, hodočašće u Aljmaš. Početkom školske godine 1998/99 pravili smo plan i program kako raditi u našem društvu, da bi što više napredovalo i da bi se broj članova povećao.

          Tijekom jeseni smo uvježbavali naše predstave koje je napisao jedan naš član a to su: MEP- u domovinskom ratu, MEP-ova borba i MEP-ova večernja škola. Te predstave smo izvodili u našoj župi i u staračkom domu, gdje redovito posjećujemo stare i nemoćne. Za Božić smo pravili letke kao poticaj za ispovijed tako da bi naši župljani dočekali Isusovo rođenje spremniji. Novu Godinu smo dočekali u Osijeku s ostalom braćom i sestrama iz Osijeka, a zatim odmah nastavili i duhovne vježbe drugog stupnja. U veljači 1999.g. na Svijećnicu obilježili smo svečano četiri godine našega rada, obnovili svečano obećanje i zavjetovali se za čisto srce ( svi naši članovi 15).   

U međuvremenu smo imali mnogo izleta u Bizovac i u Osijeku. Na  Valentinovo smo organizirali memorijalni izlet Darija Turkalja Vukovar-Ilok-Aljmaš. Tijekom korizme srijedom smo vodili križni put. Što se tiče sastanaka, imamo ih subotom svi, a srijedom voditelji. Oni se sastoje:

- MOLITVA. - ČITANJE ZAPISNIKA (od prošli put). - ODREĐENA TEMA. - PJESMA. - GRUPNI RAD. - DRUŠTVENA IGRA (nogomet, odbojka, košarka). - GOVOR DUHOVNIKA. - IZVJEŠĆE O TJEDNOM RADU. - IZVJEŠĆE SA SATANKA SRIJEDOM. - RAZNO

No u zadnjih mjesec dva, glavna je tema i priprema za logorovanje na Dugi-Otok, jer želimo okupiti što više braće i sestara da idu s nama na more da se zabavimo, a ponešto duhovno i naučimo. Puno pozdrava iz Ivankova od mladih iz MEP-a i njihova voditelja ADAMA.

 

V. SVIBANJ

Prvosvibanjski izlet u Našice

"Nikada nisam provela tako lijepo Prvi svibnja. Na kraju putovanja sam se osjećala ispunjenom.  Dan je bio predivan, iskorišten na najbolji mogući način "- reče Maja, jedna od sudionica izleta. Tradicionalni prvosvibanjski izlet MEP-a ove smo godine proveli u Našicama. Putujući vlakom odredili smo najprije duhovni dio program dana koji se vjerno izvršio: pola sata meditacije uz tekstove iz Časoslova i krunica u popodnevnim satima.

Po dolasku u Našice dočekao nas je dr. Slavko Žagar, liječnik, već prije obavješten o našem dolasku i poveo nas u šetnju po našičkim šumama sve do jezera Lapovca.  Bilo je više nego lijepo prolaziti neasfaltiranim putem kroz šumu, slušati pjev ptica, upijati mirise i boje proljeća (zelena je prevladavala, a u nama se budila ekološka savjest/svijest). Za našu molitvu prikazanja, prikazali smo dragom Bogu Ocu, Kristu Gospodinu, na krilima Duha Svetoga dan koji nam je darovao i sve darove kojima nas je zvao k sebi - jučer, danas, i uvijek. Oko podne nas je dr. Slavko poveo k sebi u vikendicu koja nije bila daleko, gdje smo objedovali  iz naših planinarskih torbi u vrtu na travi. Nakon objeda dr. Slavko nam je pričao o Našicama, o svom poslu, o Planinarskom društvu Krndija i o katoličkom planinarskom Društvu Svetog Bernarda. Zainteresirao nas je za našički Križni put, a i za rad Katoličkog društva liječnika u kojemu pripada četrdeset od šezdeset liječnika bolnice u Našicama. Govorio nam je mnogo još o drugim odgojnim stvarima te o potrebi čuvanja i promicanja moralnih vrijednosti kod današnje omladine u čemu je on kao liječnik posebno angažiran. Na povratku smo pohodili našički privatni Zoološki vrt gdje smo se susreli sa 80 različitih životinja. Nije baš šala pronaći u srcu Slavonije afričkog lava, leoparda, tigra i drugu divljač koju obično vežemo za afričke džungle i savane. Izlet smo završili krunicom u čast Svibanjskoj Kraljici.  Slađana

 

Proljetno hodočašće Gospi Aljmaškoj

          U nedjelju 30. svibnja pri koncu školske godine nekoliko članova MEP-a zajedno sa studentima iz grupe o. Hanga hodočastilo je Gospi od Utočišta u Aljmaš. Premda  nas je ovaj puta bilo malo nazvali smo ovo hodočašće proljetnim hodočašćem mladih osječana u Aljmaš sa željom da ova hodočašća u buduće postanu što veća i masovnija i obuhvate veći broj osječke i slavonske mladeži.

 

Završna sveta Misa svih članova MEP-a

          Koncem svibnja imali smo svi članovi MEP-a u Svetištu Srca Isusova u Osijeku u doljnjoj dvorani posebnu zajedničku svetu misu koja je bila samo za nas i na poseban način smo je pripremili. Bilo nas skoro pedeset. Dvorana bila lijepo ukrašena. Dovezli smo u kolicima i našega invalida, člana broj 1. MEP-a, Dragu Movrina.

 

IV. TRAVANJ

Iz života MEP-a u Požegi. Uskrsna duhovna obnova u Samoboru

           Mladež euharistijskog pokreta iz Požege organizirala je duhovnu obnovu u vremenu od 7. do 9. travnja 1999.godina. Duhovna obnova održana je u planinarskom domu sv.Bernarda u Samoboru. Mladim mepovcima pri organizaciji pomogli su svećenici s Bogoslovnog fakulteta, vlč. Mirko Horvatić i vlč. Vladimir Razum, te  p. Božidar Nagy. Duhovna obnova je trajala nepuna tri dana koja su u potpunosti bila organizirana kroz druženje, pjesmu i ono najvažnije - molitvu. Posebno je dojmljiva bila završna sveta misa prije koje smo načinili križeve koje smo kao simbol naših molitava i trpljenja stavili pred oltar prikazavši ih i sjedinivši  tako s Kristovom žrtvom na razne nakane, također i jedni za druge, a sve u duhu načela dnevnog prikazanja Euharistijskog pokreta. Nakon sv. mise uzajamno smo ih darovali jedni drugima ne samo kao suvenir, nego i kao simbol naših molitava i žrtvica koje smo prikazali i prikazivat ćemo ih jedni za druge.

Devet članova MEP-a u Požegi položilo je svoja obećanja na blagdan Gospe Lurdske 11.veljače 1999., u katedralnoj crkvi Sv.Terezije Avilske. Euharistijsko slavlje predvodio je novoizabrani duhovnik pokreta vlč. Robert Mokri, dušobrižnik za mlade požeške biskupije.

Kao i lani i ove 1999. godine je Mladež Euharistijskog Pokreta sudjelovala na tijelovskoj procesiji u Požegi koja se tradicionalno održala na blagdan Tijelova koji se ove godine  slavio u četvrtak 3. lipnja. Od svih katoličkih udruga za mladež, mladi MEP-a bili su najbrojniji i najuočljiviji. Bilo ih je oko dvadesetak. Svi su bili odjeveni u bijele majce na kojima je pisalo Euharistijski pokret. U novoj radnoj godin MEP u Požegi se povećao. Uz suglasnost i suradnju mjesnog župnika vlč. Krpeljevića  osnovana su društva za ovogodišnje krizmenike koji će po metodama MEP-a nastaviti živjeti i svjedočiti svoju vjeru.                                  

                                                                   Tomislav Ergović, i Josipa Brozović

 

MEP započeo u  Subotici

U mjesecu  travnju 1999. zalaganjem župnika vlč. Andrije Anišića iz župe sv. Roka u Subotici, a posredovanjem studenta medicine Maria Vidakovića, osnovano je ondje društvo MEP-a, Mladeži Euharistijskog Pokreta. Počeci su bili upravo za vrijeme ratnih bombardiranja. Mladi se, međutim, nisu dali obeshrabriti. Sastajali su se i onda kad nije bilo ugodno obzirom na ratnu situaciju. Počeli su s upoznavanjem života i rada sluge Božjega Ivana Merza pročitavši njegovu biografiju. Obradili su osnovne teme o Apostolatu Molitve iz kojega je nastao MEP. Jedna od pravih aktivnosti novoosnovanog MEP-a bila je organizacija i vođenje klanjanja u župnoj crkvi. O tome nas je izvijestio njihov voditelj vlč. Andrija Anišić 22.5.1999.: "Danas je bilo u našoj crkvi cjelodnevno redovito klanjanje. Zajednički sat klanjanja prije mise organizirali su mepovci. Bila je to prilika da ih predstavim župskoj zajednici. Oni su sami napravili program, pronašli tekstove, a neki sami i napisali." Od tada svakoga petka mladi MEP-a prije svete mise predvode i organiziraju sat klanjanja. U radu društva MEP-a župniku pomaže s .Silvana, nadstojnica sestara Kćeri Milosrđa.

 

III. OŽUJAK

Posjet rimskog generalnog delegata za MEP

o. Aloysa van Dorena Hrvatskoj

Rimski generalni delegat za Apostolat Molitve - AM i Mladež Euharistijskog Pokreta – MEP, isusovac o. Aloys Van Doren boravio je u Hrvatskoj od 3. do 8. ožujka 1999. Posjetio je Zagreb, Osijek, Đakovo i Split. U pratnji o. Stjepana Kuzmića, nacionalnog tajnika za Apostolat Molitve i Euharistijski pokret u Hrvatskoj, o. Van Doren je u Zagrebu pohodio zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića, a u Đakovu đakovačkog biskupa Marina Srakića. Svrha pohoda o.Van Dorena bila je pohoditi zajednice Apostolata Molitve i Euharistijskog pokreta, upoznati se s voditeljima i djelovanjem ovih pokreta u Hrvatskoj, povezati ih s rimskim središtem, izmijeniti iskustva, donijeti obavijesti o sadašnjem stanju pokreta po raznim zemljama gdje je prisutan, a koje o. Van Doren posjećuje, te dati poticaje daljnjem djelovanju. Apostolat Molitve broji danas oko 50 milijuna članova po cijelom svijetu, dok njegova sekcija za mladež - Euharistijski pokret ima oko tri milijuna članova.

U razgovoru s biskupima koje je posjetio o. Van Doren je posebno istaknuo glavnu svrhu Apostolata Molitve, tj. da je on u službi Crkve i njezinog misijskog djelovanja, a Euharistijski pokret formira mladež u zrele, svjesne i odgovorne kršćane. 

Prvo mjesto koje je pohodio o. Van Doren  bio je Osijek. U četvrtak 4.ožujka navečer propovijedao je na engleskom (uz prijevod) kod večerenje sv. mise a nakon sv. mise imao je susret s brojnim članovima Mladeži Euharistijskog Pokreta (MEP-a), koji su za tu prigodu došli iz raznih slavonskih mjesta. U srdačnom susretu popraćenom pjesmom i radošću o.Van Doren među ostalim govorio je kako djeluje Euharistijski pokret među mladima u zemljama koje je do sada posjetio: Francuska, Italija, Španjolska, Brazil, Čile, Argentina, Taiwan, Madagaskar, Indija. To su samo neke od preko pedeset zemalja na svijetu gdje MEP djeluje. Napose je istaknuo kako je u Madagaskaru Euharistijski pokret prisutan u svim biskupijama i najveći je i najsnažniji odgojni pokret za mladež u toj zemlji.

Na prvi petak, 5. ožujka o. Van Doren propovijedao je naveče kod sv.mise u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu, a nakon sv. mise susreo se s članovima MEP-a iz Zagreba i drugih mjesta koji su za tu prigodu došli.

Osim raznih drugih susreta u subotu 6. ožujka prije podne o. Van Doren imao je sastanak sa sadašnjim i budućim voditeljima MEP-a u Zagrebu na kojem se govorilo o daljnjem promicanju u Hrvatskoj ovoga odgojnog pokreta za mladež. Ovome susretu prisustvovali su biskupijski svećenici, redovnici i laici, a bio je nazočan i dr. Josip Jakšić, predstojnik Katehetskog ureda Zagrebačke nadbiskupije, te vlč. Mijo Stijepić iz Posedarja iz zadarske nadbiskupije. Svoj pohod Hrvatskoj o. Van Doren završio je posjetom Splitu odakle je otputovao natrag za Rim.

 

II. VELJAČA

Polaganje svečanih obećanja MEP-a

Na blagdan Svijećnice, 2. veljače  25. mladih članova MEP-a položilo je u Svetištu Srca Isusova u Osijeku svečano obećanje čime su postali potpuni članovi pokreta. Obvezali su se da će, dok su članovi pokreta živjeti po njegovim načelima. Blagdan Svijećnice izabran je za polaganje svečanih obećanja upravo zbog toga što toga dana slavimo Isusovo prikazanje u hramu. Prema duhovnosti MEP-a zajedno s Isusom i mi se prikazujemo Ocu vršeći njegovu svetu volju i ostvarujući ideal kršćanske svetosti.

 

Tradicionalni zimski izlet - Memorijal Darija Turkalja

Svake godine u zimi članovi MEP-a polaze na zimski izlet zvan Memorijal Darija Turkalja, u spomen uzornog mladića Darija iz Valpova koji je također bio član MEP-a a umro je na svoj 16. rođendan 1997.god. - Ove 1999. godine na izlet njemu u spomen pošli smo autobusom u subotu 14. veljače u Ilok, Vukovar i Aljmaš. U Iloku smo pohodili franjevački samostan gdje nas je primio o. Marko Malović, koji je sve vrijeme okupacije ostao u Iloku, puno pretrpio i spasio iločki samostan i crkvu od razaranja. Bio je i velika utjeha vjernicima koji su ostali pod okupacijom. Za svoju veliku hrabrost dobio je od Pape Ivana Pavla II. visoko crkveno odličje "Pro Ecclesia et Pontifice". Bilo nas je pedeset. Ali ovom prigodom poveli smo 16 mladića iz Centra za odgoj, iz popravnog dom i tako smo učinili jedno djelo milosrđa. Na povratku smo se svi navratili u Aljmaš gdje smo se preporučili nebeskoj Majci, Gospi od Utočišta.

 

I. SIJEČANJ

S osam blaženstava u 1999.godinu

Mladež Euharistijskog Pokreta - MEP započela je novu godinu 1999. s Isusovim receptima za sreću - blaženstvima. Najčešća riječ koju izgovorimo na početku svake nove godine jest sigurno "sreća" koju zaželimo i sebi i drugima. Kako ostvariti pravu sreću u ovom i drugom životu o tome nam je dao Isus jasne upute u osam blaženstava (Mt, 5,3-12). O toj temi razmišljali su kroz predavanja, u molitvi i meditaciji Mladi Euharistijskog Pokreta - MEP,  u trodnevnim duhovnim vježbama koje su održane od 1. do 3.siječnja 1999. u Svetištu Srca Isusova u Osijeku. Duh. vježbe vodio je o.Božidar Nagy, a sudjelovali su članovi MEP-a iz Osijeka, Ivankova, Vukovara i Zagreba. - Duhovnim vježbama prethodio je doček nove godine koju su članovi MEP-a dočekali na kršćanski način. Nakon mise zahvalnice na večer na staru godinu, prijelaz iz stare u novu godinu dočekali su u ponoć okupljeni u crkvi na koljenima pred Presv. Sakramentom moleći Gospodina Isusa da  blagoslovi cijelu godinu u koju se ulazi.