Kronologija putovanja križa

 

 

 

Izrada križa

Hrvatski jubilarne križ mladih napravljen je od hrastovine iz slavonskih šuma  u Osijeku u šumariji Šakić prema zamisli i po narudžbi o. Božidara Nagy-a. Doradio ga je stolar Stjepan Novaković, a ukrasio  Kristovim likom u sredini i hrvatskim tropletom akad. kipar Mate Tijardović

 

Polazak iz Osijeka 5. kolovoza 2000.

Križ je nazočan na uvodnoj  svetoj misi 5. kolovoza 2001. u Svetištu Srca Isusova prije polaska na hodočašće u Rim članova MEP-a i ZKŽ-a na Svjetski dan mladih. Voditelj hodočašća o. Božidar Nagy objasnio je njegov smisao i značenje.

 

Od Aquileje (Trst) do Voghiere (Ferrara)

Iz Osijeka križ putuje zajedno s mladim hodočasnicima  preko Zagreba do Aquileje kraj Trsta. Na ovoj prvoj postaji  gdje se okupila jedna od šest skupina Horizna, njih 350 mladih iz raznih zemalja, križ je nazočan u Akvileji na svetoj misi s biskupom u staroj akvilejskoj bazilici kao predstavnik hrvatske kršćanske baštine. Putuje  potom zajedno s hodočasnicima prema Rimu, po raznim mjestima Italije.

 

U Voghieri 13. kolovoza 2000.

U Voghieri kraj Ferrare gdje je bio završetak talijanskog dijela Horizona križ je nazočan na završnoj svetoj misi  koju predvodi na svih 350 sudioinika iz raznih naroda  o. Božidar Nagy. Križ je bio smješten uz oltar na pozornici gdje se bogoslužje odvijalo. Nazočnima je bilo objašnjeno što znači ovaj križ.

 

Dolazak u Rim na Svjetski dan mladih 15. VIII. 2000.

         Zajedno sa svim sudionicima hodočašća Horizona križ je došao do Rima. Prvi njegov nastup jest na zajedničkoj svetoj misi svih 2.500 sudionika Horizona koja se služila u crkvi sv. Ignacija Loyolskog u Rimu. Križ je bio nošen na čelu procesije i potom postavljen s lijeve strane oltara gdje je ostao cijelo vrijeme sv. mise. U toj istoj crkvi nalazi se i grob isusovca Bartola Kašića, pisca prve hrvatske gramatike.

 

Križ u Rimu

         Nakon sudjelovanja na otvorenju križ ostaje u Rimu i smješten je u Domu hrvatskih hodočasnika. Sudionik je iz daleka svih jubilarnih slavlja koja su se u Rimu odvijala do kraja Jubilarne godine.

 

Na molitvenom bdijenju na staru godinu

         Na staru godinu, 31.XII.2000. druga skupina mladih članova MEP-a i studenata FFDI-a koji su došli u Rim dočekati treće tisućljeće ponijeli su križ navečer najprije na molitveno bdijenje u crkvu Duha Svetoga blizu generalne kuže isusovačkog reda. Ondje je bilo jednosatno klanjanje pred Presvetim sakramentom gdje se otpjevao Tebe Boga hvalimo i u molitvi i meditaciji pred nazočnim križem, simbolom kršćanske baštine hrvatskog naroda završili smo ne samo jednu godinu, nego i jedno stoljeće i tisućljeće.

 

Na Trgu sv. Petra na dočeku trećeg tisućljeća

         Iz crkve Duha Svetoga hrvatski mladići su ponijeli križ na Trg sv. Petra. Ondje je pod Papinim prozorima zajedno s drugima dočekao ponoć i povijesni prijelaz u treće tisućljeće. Nakon što je Papa završio svoj ponoćni nagovor u prvim trenucima trećeg tisućljeća, pred našim križem izvršen je još jedan simboličan obred: najstariji član naše skupine 75. godišnja prof. Vera Belić-Valčić, osječanka koja živi u Kanadi u Vancouveru i za ovu zgodu je doputovala u Rim, predala je zapaljenu baklju vjere najmlađem članu, 17-godišnjem Dariju kao predstavniku mlade generacije da tu baklju vjere dalje prenosi u trećem tisućljeću. Načinjene su potom  i brojne fotografije pred križem u toj povijesnoj noći. Križ je potom unesen u unutrašnjost Vatikana gdje je prenoćio.

 

Papin blagoslov hrvatskog križa prvog dana trećeg tisućljeća

         Sutradan, 1. siječnja 2001., prvog dana trećeg tisućljeća, prema prethodnom dogovoru i odobrenju Prefetture della casa pontificia (Prefekture papinske kuće) križ je bio donesen pred papin oltar na Trgu sv. Petra gdje je Papa na otvorenom po prekrasnom vedrom i sunčanom vremenu  služio svetu misu na početku trećeg tisućljeća. Nakon završetka sv. mise Papa se u svojem papa-mobilu provezao po Trgu i potom je došao do križa. Mladići, članovi MEP-a  i FFDI-a   Tomislav Štivojević iz Zaprešića (MEP), Mario Vidaković iz Subotice (MEP), Tomislav Debeljak iz Banja Luke, (FFDI) u pratnji o. Božidara Nagy-a približili su križ Svetom Ocu. Papa je najprije dotaknuo i pogladio Isusov lik na križu a potom ga je blagoslovio što je sve ovjekovječeno na fotografijama. Potom je cijela ekipa koja je križ nosila, pristupila Svetom Ocu, i svaki pojedinačno poljubili su Papi ruku. Bio je to za  pratioce križa vrhunac doživljaja da su prvog dana trećeg tisućljeća imali tako bliski susret sa Kristovim Namjesnikom. Na velikim ekranima postavljenima na Trgu prikazan je prizor papinog blagoslova hrvatskog križa. Križ je potom pronesen po Trgu sv. Petra a vjernici, koji su vidjeli da ga je Papa blagoslovio, zaustavljali su se pred njim, doticali ga, križali se i fotografirali se pred njim. Križ je ponovno ostao još jedan dan unutar Vatikana.

 

Križ putuje u Hrvatsku

         2. siječnja navečer u hodočasničkom  autobusu i zajedno s mladim hodočasnicima križ je krenuo u domovinu. U Zagreb je stigao 3. siječnja 2001. u poslijepodnevnim satima i prvo njegovo  odredišta – stanica bila je župa Srca Marijina na Jordanovcu.

 

Križ u Zagrebu od 3. do 26. siječnja

         U župnim prostorijama župe Srca Marijina 9. siječnja, križ su najprije dočekali i pozdravili sudionici Horizona i Svjetskog dana mladih, te rimski hodočasnici koji su križ vratili u Hrvatsku. Pred križem je bila obavljena i mala molitva i meditacija. Sutradan je križ prenesen u kapelicu bogoslova na Jordanovcu i ondje je ostao dva dana 10. i 11. siječnja. Pred tim križem bogoslovi su imali svoju prvu dvodnevnu duhovnu obnovu u novoj godini, a vodio ju je o. Božidar Nagy. – Sutradan je križ prenesen u kapelu novoizgrađenog Filozofskog Fakulteta Družbe Isusove  gdje je bio izložen na čašćenje. U petak 19. siječnja križ je prenesen u Baziliku Srca Isusova gdje mu iskazalo počast, štovanje i poklon oko 700 vjernika, sudionika seminara za evangelizaciju koji vodi o. Mijo Nikić, superior Bazilike. On je nazočnima prethodno  i objasnio smisao i značenje križa što je još više pridonijelo pobožnosti i čašćenju koju su vjernici iskazali te večeri ovome hrvatskom križu. U ponedjeljak 21. siječnja, križ je bio prenesen u veliku dvoranu Bazilike Srca Isusova gdje s okupljaju studenti na svoje redovito vjeronaučne susrete. Pred prepunom dvoranom o. Luka Rađa, studentski kateheta kratko je predstavio inicijativu. Potom je o. Božidar Nagy vodio kratku pobožnost pred križem istaknuvši njegovo simbolično značenje ka svjedok naše kršćanske prošlosti i kao poticaj za našu kršćansku budućnost.

 

Križ u Slavoniji

26. siječnja o. Božidar Nagy dovezao je križ iz Zagreba u Osijek.

 

Križ u Štitaru

10. i 11. veljače križ je donesen u Štitar kraj Županje prigodom blagdana Gospe Lurdske. Za vrijeme svetih misa vjernicima je bio objašnjen smisao i značenje križa. U procesiji na blagan gospe Lurdske nosila su ga dvojica mladića.