TUMAČENJE   JUBILARNOG  KRIŽA MLADIH

 

Prijelaz iz drugog u treće tisućljeće kršćanstva, te s tim povezan Veliki Jubilej – Sveta Godina 2000. bili su previše važni događaji a da bismo dopustili da sam tako prođu i da pomalo tonu u povijest, u prošlost  i u zaborav. Običaj je da se veliki događaji nečim obilježe, da im uspomena ne izblijedi, da spomen na njih traje uvijek. Često susrećemo razne spomenike, spomen ploče i druge znakove koji nam govore da se u prošlosti, u određenom vremenskom razdoblju, određenog dana ili godine nešto dogodilo što se ne smije zaboraviti,  spomen na čije značenje treba trajati. Tako i ovaj povijesni događaj prijelaza u novo tisućljeće Mladež Euharistijskog Pokreta – MEP željela je obilježiti jednim materijalnim znakom da nam spomen na nj uvijek traje. Potaknuti sličnim inicijativama prijašnjih godina odlučilo se u MEP-u izraditi jedan križ koji će biti višestruki simbol onoga što smo proživjeli u ovom povijesnom razdoblju.

 

Okolnosti  izrade  križa

         Prije polaska u Rim na 15. Svjetski dan mladih koji se održavao od 15. do 20. kolovoza 2000., a prije toga bilo je hodočašće Horizon koje je započelo 5. kolovoza, o. Božidar Nagy u ime mladeži MEP-a iz Osijeka dao je izraditi ovaj križ. Drvo, slavonska hrastovina,  nabavljeno je u osječkoj pilani (Šakić), a križ, visok dva i po metra, umjetnički je ukrasio akademski kipar Mate Tijardović, voditelj Ernestinovačke kiparske kolonije. Križ je potom dovršio i obojao osječki stolar Stjepan Novaković.

         5. kolovoza 2000. kad su mladi MEP-a kretali na Svjetski dan mladih, križ je bio nazočan na svetoj misi polaska mladih hodočasnika u svetištu Srca Isusova u Osijeku i zajedno s njima je ukrcan u autobus i krenuo put Rima.

 

Smisao i simbolika križa

         Ovim križem najprije se željelo simbolizirati i predstaviti tisućljetnu dugu baštinu vjere hrvatskog naroda naznačenu  hrvatskim tropletom u koju je utkan Kristov lik kao simbol njegova utjelovljenja u hrvatsku povijest. Tu naslijeđenu baštinu vjere ponijeli su mladi u Jubilarnoj godini u Rim da je Sveti Otac potvrdi, učvrsti, blagoslovi.

         Križ je pratio mlade za vrijeme cijelog hodočašća najprije putovima Italije u okviru inicijative-hodočašća  Horizona. Tako je sudjelovao na svetoj misi uz biskupski oltar u Akvileji. Potom je išao prema Rimu. Na službenom početku  dolaska u Rim bio je nazočan uz oltar na zajedničkoj svetoj misi u crkvi sv. Ignacija za sve sudionike Horizona. Križ je nakon završenog 15. svjetskog dana mladih u Rimu ostao u Domu hrvatskih hodočasnika sve do kraja Jubilarne godine.

 

Hrvatski križ na Trgu sv. Petra dočekao treće tisućljeće

         Druga skupina mladih MEP-a  kojima su se pridružili i mladi Filozofskog fakulteta D.I. iz Zagreba pošli su u Rim na doček Nove godine i novog tisućljeća, te da bi vratili ovaj jubilarni križ u Domovinu. Navečer 31. prosinca ponijeli su sa sobom križ na Trg sv. Petra gdje je dočekao ponoć i dolazak Trećeg tisućljeća ispod Papinog prozora. Pred križem je nakon Papinih riječi i blagoslova  simbolički obavljen prijenos svjetla kršćanske vjere – predaja zapaljene baklje vjere koju je najstarija članica naše skupine 75. godišnja prof. Vera Valčić, hrvatska iseljenica koja živa u Kanadi,  predala   najmlađem članu, 17. godišnjem Dariju.  Križ je potom prenoćio u Vatikanu.

 

Papa Ivan Pavao II. blagoslovio hrvatski križ prvog dana trećeg tisućljeća

Ujutro na prvi dan novog tisućljeća cijela skupina mladih sudjelovala je na Papinoj sv. misi na Trgu sv. Petra. Trojica mladića   Tomislav Debeljak, Mario Vidaković i Tomislav Štivojević, predstavnici MEP-a  ponijeli su križ do Papinog oltara gdje je ostao sve do konca sv. mise. Nakon sv. mise ponijeli su ga pred Svetoga Oca. Papa je križ najprije pogladio i to Isusovu glavu u sredini križa, a potom je križ blagoslovio. Nakon toga i mladići su pristupili Svetom Ocu i poljubili mu ruku.          Tako je križ blagoslovljen od Pape krenuo natrag u Domovinu kamo je stigao 3. siječnja.

         Treba naglasiti da je smisao Papinog blagoslova bio taj da je njime blagoslovljena i sva hrvatska baština vjere koju mladi kroz simboliku ovoga križa žele prenositi u budućnost u treće tisućljeće.

 

Križ - svjedočanstvo vjere Hrvata budućim naraštajima

         Ovaj križ osim uspomenu na Veliki Jubilej želi u prvom redu biti svjedočanstvo kršćanske vjere Hrvata drugog tisućljeća koju su oni prenijeli novim naraštajima u treće tisućljeće. Križ će tako obilaziti  zajednice mladih i uz prigodni obred poticati  učvršćenje vjere i obnovu duhovnog života.