POZDRAVNI GOVOR SVETOGA OCA IVANA PAVLA II.

s prozora svoje radne sobe u Vatikanu okupljenim brojnim vjernicima 

na Trgu sv. Petra  u Rimu u prvim minutama nove godine 1.I.2001.,

u noći prijelaza iz drugog u treće tisućljeće

 

 

Bog vodi povijest čovječanstva

Predraga Braćo i Sestre, predragi mladi! Ovoga časa prelazimo prag dvije-tisućite godine i ulazimo u treće kršćansko tisućljeće. Nakon što je izbila ponoć, koja označava taj povijesni prijelaz, zaustavljamo se srcem puni zahvalnosti u promatranju različitih zbivanja proteklog stoljeća i tisućljeća. Drame i nade, radosti i patnje, pobjede i porazi; nad svime time lebdi svijest da Bog vodi događaje čovječanstva. On hoda s ljudima i ne prestaje činiti  velike stvari. Kako da mu ne zahvalimo ove noći? Kako da mu ne ponavljamo: «In te Domine speravi, non confundar in aeternum»? Da, u Tebe sam se Gospodine pouzdao i ne ću se pokolebati dovijeka.

 

U Kristu posljednji cilj života

Na koncu ovoga uobičajenog susreta molitvenog susreta koji označava svaki dan Jubilarne godine, i koji se danas odvija u noći kad završava dvije-tisućita godina, naš se pogled usmjeruje na Krista, Spasitelja čovjeka. Bez njega život ne dostiže svoj posljednji cilj. On je onaj koji sa svojom mudrošću i snagom svoga Duha pomaže nam da suočimo s izazovima novoga tisućljeća; On je onaj koji nas čini sposobnima da svoju egzistenciju utrošimo za Božju slavu i za dobro čovječanstva. Trebamo krenuti od Njega da budemo njegovi svjedoci u budućnosti koja nas očekuje.

Dopustimo da nas privuče njegova ljubav i u hodu života upoznat ćemo radosti koje proizlaze i svakodnevnog vjernog služenja Njemu. To je moja srdačna čestitka i želja koju izražavam za sve vjernike, za svakog čovjeka i svaku ženu dobre volje. Posebnu misao koju prati molitva, upućujem ovoga časa onima koji trpe, koji su u teškoćama, koji proživljavaju bolne trenutke. Za svakoga od njih zazivam providonosnu pomoć Gospodina.

 

Svjetlo Kristovo neka obasjava  mlade na putu života

Moj se pogled širi sada na cijeli svijet. Želim da novo tisućljeće donese svim nacijama mir, pravednost, bratstvo i napredak! Napose moja misao ide mladima, nadi budućnosti: svjetlo Krista Spasitelja neka dade smisao njihovoj egzistenciji, vodi ih na putu života i učini ih snažnima u svjedočanstvu istine i u služenju dobru.

 

Marija, Zvijezda trećeg tisućljeća neka nas vodi Kristu

Predajem ove želje zagovoru Blaženoj Gospi. Presveta Djevice, Zoro novih vremena pomozi nam da gledamo s vjerom na proteklu povijest i na godinu koja započinje. Zvijezdo trećeg tisućljeća, vodi naše korake prema Kristu, Živome «jučer, danas i uvijeke», i učini naše čovječanstvo, koje sa strahom kreće u novo tisućljeće  da bude uvijek sve više bratsko i solidarno. Sretna Nova godina svima!