Blagdan svetih arhandjela 
Mihovila, Gabrijela i Rafaela
29. rujna 2001.

 

E M A U S

  MEP- Bilten br. 1

 

 

U V O D N I K

Dragi članovi Mladeži Euharistijskog Pokreta!

Dragi prijatelji i simpatizeri!

 

    Novost . Započela je nova radna ili društvena godina unutar MEP-a. Ona nam donosi odredjene novosti. Medju prvima jest pokretanje elektronskog izdanja našega Biltena  EMAUS čiji vam prvi broj šaljemo. Ovaj prvi broj šaljemo najprije svim članovima MEP-a.  Šaljemo također i na nekoliko adresa naših prijatelja i simpatizera. S tim u svezi pogledajte molbu na kraju Biltena.  Bilten će  izlaziti prigodno - nekad rijeđe nekad češće, zavisno o zbivanjima i događanjima. Sljedeći broj izlazi 1. X. na blagdan sv. Male Terezije zaštitnice MEP-a.

    U našem web-Biltenu donosit ćemo najsvježije vijesti iz života pokreta i naših aktivnosti. Bilten je naravno otvoren za suradnju pa štogod smatrate da je korisno da i drugi članovi znaju pošaljite. Partage-sharing  (uzajamno dijeljenje i izmjenjivanje iskustava) jest jedna od važnih metoda rada unutar  MEP-a.

    Zašto ime EMAUS našem Biltenu? - Zato što su učenici u Emausu prepoznali Isusa u Euharistiji, nakon što su mu iskazali znak pažnje i ljubavi kao neznancu. Događaj u Emausu veoma je bogat svojim značenjem i sadržajem o čemu će još biti riječi u buduće pa smo stoga odabrali upravo to ime kao naziv našega Biltena.

 

*  *  *  *  *  *  *

 

 

SVEČANI POČETAK NOVE RADNE GODINE MEP-a -  Zajednička Euharistija 28. rujna 2001.

    Jučer u petak 28. rujna 2001. u  20 sati u Svetištu Srca Isusova u Osijeku započeli smo svečanom Euharistijom novu radnu godinu MEP-a. Euharistiju je predvodio duhovnik o. Božidar. Na Euharistiji za koju su se posebno svi pripremili sudjelovali su gotovo svi članovi iz Osijeka. Na početku je izmoljena Molitva prikazanja: četvero članova izmolili su četiri točke prilagođene početku i potom na stol donijeli zapaljene svijeće u glinenim uljanicama sa Svjetskog dana mladih iz Rima 2000.

    Isus bez ruku. Na oltaru je bio postavlje Isusov kip ali bez ruku. Ruke su se negdje izgubile prilikom transporta iz Njemačke do Osijeka odakle je kip došao. Ali upravo ovakav kip bez ruku imao je veliku poruku koju je voditelj Euharistije ovako objasnio citirajući jedan stari tekst još iz 15. stoljeća (kojega smo prije tri godine pročitali u Lurdu u Cite St. Pierre). Glasi:

        Krist nema ruku, ali ima naše ruke da bi s njima vršio djela milosrđa. 

        Krist nema ustiju ali ima naša usta da bi kroz njih govorio ljudima današnjice. 

        Krist nema očiju ali ima naše oči da bi kroz njih zračila njegova prisutnost u današnjem svijetu.

        Krist nema ušiju, ali ima  naše uši da bi kroz njih čuo krik naše braće koja trebaju pomoć. 

        Krist nema nogu ali ima naše noge da vode ljude na pravi put. 

        Krist ne može pomagati, ali ima nas da kroz nas može pomoći svakome tko je u potrebi.

 

PROGRAM ZA NOVU RADNU GODINU MEP-a

    Duhovnik o. Božidar najavio je prvi dio programa za novu radnu godinu MEP-a: proučavanje i asimiliranje i provođenje u praksu Papinog pisma Novo Millenio Ineunte - ulazeći u novo tisućljeće. Na našim tjednim susretima obrađivat ćemo najvažnije teme iz tog pisma-programa što ga je Papa dao katolicima na početku trećeg tisućljeća a  koji je sažet u nekoliko točaka: Promatranje trosturkog Kristova lica. (u evandjelju, u muci i nakon uskrsnuća). Potom slijedi 7 točaka: 1. ostvarivanje svetosti, 2.molitva, 3. euharistija, 4. ispovijed, 5.primat milosti, 6. slušanje Božje riječi, 7. naviještanje Božje riječi.

 

NOVI ČLAN MEP-a

    Jučer na svečanoj euharistiji sudjelovao je i novi član MEP-a koji će uskoro i formalno biti učlanjen. To je Mihajlo Kovačić iz Darde, mladić s posebnim potrebama. Ima 21 godinu. Završio je gimnaziju. Dovezao ga je njegov otac, (inače liječnik), jer Mihajlo ne može sam dolaziti budući da je vezan uz invalidska kolica. Upoznali smo se i povezali s njime upravo preko interneta, tj. preko web stranice "Katolici na interentu" (adresa dolje.) Sam je  zaželio da postane član MEP-a što nam je svima bilo drago. I on se vratio kući radostan i sretan što je našao nove prijatelje.

 

ZANIMLJIVA EMISIJA O KARMELU  NA SLAVONSKOM RADIJU 30.9.2001. 

    Sutra u nedjelju  30. rujna  redovita emisija  U susret svitanju na Slavonskom radiju  u 21 sat  bit će posvećena sva Karmelićanskom redu u povodu 750 godišnjice škapulara. Kontaktirat ćemo sve karmelske klauzurne samostane iz kojih će nam se javljati redovnice i redovnici. Poslušajte. Bit će veoma zanimljivo.

 

 

                                                               Do idućeg broja srdačno pozdravljamo

 

                                                                                            Voditelji  MEP-a  iz OSIJEKA