MLADEŽ  EUHARISTIJSKOG  POKRETA

E M A U S

MEP-Bilten br. 4

7.X.2001., Marija - Kraljica Sv. Krunice,

 

 

 

 

POBJEDA KOD LEPANTA 7. X. 1571.g.       

 

Dragi prijatelji!

    Zelimo vas danas podsjetiti da se na danasnji dan odigrao jedan vazan povijesni dogadjaj koji je sacuvao Europu od velike tragedije. Uz pomoc molitve sv. krunice krscanska mornarica svladala je u vodama Egejskog mora kod grckog grada Lepanda daleko vecu i jacu tursku pomorsku silu 7. listopada 1571.g.  koja je prijetila cijelom Sredozemlju i tako je obranila Europu od tragedije. (Vele povjesnicari: da su osmanlije tada pobijedili karta Europe bila bi danas drugacija.)

    U znak zahvalnosti za pobjedu Papa Pio V. odredio je da se taj dan pobjede, tj. danasnji dan, slavi u buducnosti kao blagdan Gospe Kraljice Svete Krunice.

 

    *******************************************************

 

Gore na slici: Kip Gospe Aljmaške - Gospe pobjednice nad agresijom na nasu domovinu ciji se ostatak vidi na zidu-stupu  srusene crkve aljamskog svetista koji jos stoji kao simbol zrtve zla koje je Gospa pobijedila zahvaljujuci brojnim molitvama svetih krunica koje smo molili za pomoc kad nam je domovina bila napadnuta.

 

********************************************************

 

Sveti Otac Ivan  Pavao II. prije tjedan dana uoci pocetka mjeseca listopada pozvao je sve krscane da mole krunicu u cast Gospi za mir u svijetu.  Ima neke simbolike: upravo na danasnji dan bitke kod Lepanta,  prije nekoliko sati  zapocela je bitka protiv terorizma od strane americkih oruzanih snaga.

Aktualnost molitve sv. krunice  povecava se u ovim danima. Molimo je zajednicki!

    Evo teksta Papinog govora od 30. rujna:

        "Listopad je mjesec u kojem se časti Presveta Marija, Kraljica svete krunice. U trenutnim meðunarodnim prilikama pozivam sve - pojedince, obitelji, zajednice - da mole, ako je moguće svakoga dana, krunicu za mir, kako bi svijet bio očuvan od užasnog zla terorizma. Strašna tragedija od 11. rujna bit će upamćena kao crni dan u povijesti čovječanstva. Pred tim Crkva želi biti vjerna svojoj proročkoj karizmi i ponovno ljudima dozvati u pamet njihovu dužnost izgradnje budućnosti mira za ljudsku obitelj. Sigurno da je mir neodvojiv od pravde, no mir se mora uvijek njegovati blagošću i ljubavlju.
         Ne smijemo zaboraviti da Židovi, kršćani i muslimani časte Boga kao jedinoga. Tri su religije zato pozvane na jedinstvo i na mir. Neka Bog udijeli vjernicima Crkve da budu prvi koji će tragati za pravdom, odbaciti nasilje i biti mirotvorci. Neka Djevica Marija, Kraljica mira, posreduje za cijeli ljudski rod kako mržnja i smrt ne bi imali posljednju riječ!"