MLADEŽ  EUHARISTIJSKOG  POKRETA

E M A U S

MEP-Bilten br. 5

15. X. 2001. - Sv. Terezija Avilska

 

 

 

AKCIJA MEP-a u IZGRADNJI KARMELA

U  LEVANJSKOJ  VAROSI  KRAJ  DJAKOVA

 

    Prije desetak dana, 4. listopada 2001. godine clanovi osjeckog ogranka Mladezi Euharistijskog Pokreta imali su jednu lijepu, vaznu i vrijednu jesensku akciju: ulozili su svoju "ciglu" u izgradnji novog Karmela, samostana sestara karmelicanki koji se  izgradjuje  u Djakovackoj biskupiji u mjestu Levanjska Varos, nedaleko Djakova. -  Ukupno desetero clanova MEP-a  ukljucujuci i duhovnika o. Bozidara koji je bio jedan od sofera (drugi je bio Vedran) krenuli su toga lijepog jesenskog suncanog dana u dva auta da pripomognu sestrama i dadu svoj doprinos u izgradnji ove vazne duhovne oaze za cijelu Slavoniju.

    Karmelski samostan je veliko duhovno bogatstvo za mjesnu crkvu. U jednom takvom samostanu u Francuskoj u Lisieux-u zivjela je sv. Mala Terezija, u njemu se uspela na visine svetosti i osvojila titulu  najmladje nauciteljice Crkve, 33. po redu u dvijetisucitoj godini povijesti Crkve. Ona je 1997. proglasena i zastitnica MEP-a.  - Stoga se clanovi MEP-a veoma raduju izgradnji ovoga Karmela u kojemu su i organizirali prvu svetu misu prije dvije godine sto je za sestre bila velika radost. I tako su vec tada usli u povijest ovoga Karmela.

    

    Nas posao ovoga dana "radne karmelske akcije" bio je ciscenje prozora po amostanu. Samostan je velik i kako ide gradnja prema zavrsetku tako treba puno "sitnih" stvari napraviti da se moze u njemu stanovati. Ako budu poslovi isli prema planu sestre bi se mozda vec za Božić ovamo preselile. Inace to su sestre prognanice iz njihova samostana u Šarengradu. Za vrijeme domovinskog rata morale su ga napustiti i poci u progonstvo zajedno s onom rijekom od 10.000 prognanih iz Iloka i ostalih mjesta 1991.  Privremeno se nasle utociste u Remetama kraj Zagreba, odakle ce evo doci sada blize, gotovo u srce biskupije kad novi samostan bude zavrsen.

 

    Ovdje dolje donosimo nekoliko fotografija sa ove nezaboravne akcije koju smo nazvali "Mep za Karmel"! Akcija ce se nastaviti. Cim bude bilo moguce organizirat cemo sljedecu skupinu clanova da podju i ugrade svoju "ciglu" u ovu oazu kamo cemo u buduce cesto navracati.

 

    Ove se godine slavi i 750. obljetnica skapulara koji je nastao u Karmelu. Tome cemo posvetiti jedan od iducih brojeva nasega EMAUSA.

    U ponedjeljak, 15. listopada slavi se u cijeloj crkvi Sv. Terezija Avilska obnoviteljica Karmelskog reda i utemeljiteljica danasnjih oblika karmelskih samostana. Sv. Terezija Avilska proglasena je 1967. kao prva zena nauciteljica Crkve u povijesti.

 

Slika 1. - Vrijedna devetorka pred novim samostanom Karmelom u Levanjskoj Varosi.

S lijeva na desno:

Vedran, Ivana, Branimir, Ivan, Dominik, Marijan, Marina, Melita, Dunja. (Snimio ovu kao i sve ostale slike deseti clan izaslanstva MEP-a o. Bozidar pa ga zato i ne vidimo na slikama).

                               

 

Slika 2. Ciscenje novih samostanskih prozora bio je nas posao. Sestre Karmelicanke su bile posebno zadivljene da su decki bili tako vrijedni u tome poslu koji bas i nije "muski" posao (kako se to nekad mislilo i govorilo) ali danas vise ne kako to potvrdjuje i ova slika!!!

 

 

Slika 3: Svi zajedno cistimo prozore buduce  samostanske blagovaonica za sestre.    

 

 

Slika 4.: Nakon četverosatnog rada sestre su nas pogostile malom zakuskom u buducoj "fitnes" dvorani kako su neki rekli gdje ce biti i knjiznica. Na slici vidimo i sestre koje su zajedno s nama ostale u veoma srdacnom razgovoru. Posebno se svih dojmila cinjenica da je poglavarica samostana, casna majka Karmela, prva s lijeve strane vec pedeset godina u Karmelu!

 

**********************************************************

 

VAŽNA OBAVIJEST

    U utorak, 16. listopada 2001 na blagdan sv. Margarete Marije Alaquoque, posrednice u širenju stovanja Srca Isusova,   MEP - ima  svoje redovno vecernje mjesečno klanjaje u Svetistu Srca Isusova u Osijeku. Trebamo svi doci u 20,30 za pripremu; klanjanje započinje u 21 sat a traje do 22 sata.