Bio nam je uzor u ponašanju i učenju

 

 

 

Na molbu razrednice prof. Ane Heđi, Darijeve kolegice iz razreda napisale su svoja sjećanja neposredno nakon Darijeve smrti.  Svoje izjave pisale su pod dubokim dojmom njegova nenadanog odlaska.  Evo neke od njihovih izjava.

 

Čovjek velikog srca i velike dobrote

Renata Z.: “Što reći o tebi nego da si bio dobar, plemenit i uzor svima. Bio si čovjek velikog srca i velike dobrote... Svi su se smijali tvojim dosjetkama i šalama, jer si to znao dobro izvesti.  Nitko nikada nije o tebi rekao nešto loše, jer svima si bio uzor. Na tvome grobu nije bilo srca koje ne bi zaplakalo...Ja znam da si ti sada u nebu sa svojim ocem kojega si toliko spominjao i da ti je možda bolje na onom svijetu, nego na ovom... Tvoj je ispraćaj trebao biti na putu za tvoj rodni Vukovar, ali mi smo te ispratili na vječni počinak. No, ti nisi umro, ti si tu među nama...”

 

Svima nam nedostaje tvoj osmijeh

Dominika P.: “Svima nam nedostaje tvoj osmijeh, tvoje šale, zapravo nedostaješ nam ti kao osoba... Bio si prijatelj pun razumijevanja, pun šale, pun energije za povratkom u Vukovar...”

            Snježana T.: “Vjerujem u Boga i mislim da ćemo se opet sastati i otići u vječni mir, tamo kamo ćemo svi doći.”

Jelena V.: “ Dragi Dario! Nikad Te nećemo zaboraviti, jer ti si nam u razred donio radost, sreću. Sad kad sjedim u učionici i kad pogledam na tvoje mjesto, tebe nema. Samo je prazno mjesto, a na tvom stoliću stoji svijeća i tvoja slika... Ovo pišem i suze mi teku...Ali znam da će doći i taj trenutak kad ćemo se opet svi sastati i živjeti vječno u miru i biti sretni...”

B.: “Sada kad te nema više znaj da ti nisi zauvijek nestao, ti u našim srcima još uvijek živiš. Uvijek si bio pošten i dobar prema svima u razredu. Svakome si pomagao.”

L.: “Dario je osoba koju ne možemo lako zaboraviti. U njemu je bilo nešto posebno. Uvijek kada bi netko tražio pomoć pomogao bi ako je to bilo  u njegovoj mogućnosti. Svi su ga voljeli, jer nas je uvijek nasmijavao, bio je uvijek veseo. Veselio se povratku u Vukovar...”

 

Jedini je on pokušavao da budemo bolji

K.: “Što reći o Dariju? Dario je bio dječak kao i svi drugi dječaci. Bio je veseo i razigran, volio je stvarati prijatelje gdje god bi bio. Volio je slušati techno glazbu. Oko tjedan dana prije nego je umro vidjela sam ga u disku i iznenadila sam se kako dobro pleše. Ozbiljno smo tada porazgovarali. Nisam ni slutila da je to naš posljednji razgovor.”

M.: “Dario nam je svima bio uzor i po ponašanju i po učenju. Mislim da je on bio jedini učenik u razredu koji nas je vodio k boljem uspjehu. Puno puta je rekao: 'Dajte se već trgnite, zar ne vidite situaciju oko sebe?!' Svi smo znali svoje mane, ali nikome nije stalo do toga. Jedini je on pokušavao da budemo bolji. Umirivao bi nas kada bi neka od profesorica bila ljuta na nas, kada bi se neka od učenica nedolično ponašala i uvijek sam mislila da mu ovdje nije mjesto.  Bio je jedina osoba u razredu koju je zanimala glazba koju ja slušam. Puno smo  puta o tome raspravljali i nedostajat će mi ti razgovori. Imao je smisao za humor. Pod satom je često znao provaliti nešto pa bi se svi smijali; odmah drugi dan ispričala bih njegove 'provale'  svojim prijateljicama u naselju... Sjećat ću ga se kao uzornog učenika.  Dario nas nije napustio... Mi još uvijek imamo predsjednika razreda i to Darija Turkalja.”

 

Ostat ćeš u našem srcu dok živimo

S.: “ Sada kad te nema u srcu osjećam samo bol. Bez tebe razred neće više biti isti. Ti si ga popunjavao svojim smijehom i svojom srećom. Zbog tebe ćemo se svi potruditi da prođemo i da ti zahvalimo što si bio dio nas i dio razreda. Hvala ti na svemu što si za nas učinio.”

Vesna T.: “Dragi Dario! Pošto se više nećemo vidjeti na ovoj zemlji i kad bude naš Svemogući Bog i njegov Sin Isus Krist uskrišavao i ti ćeš biti jedan od njih. Za tebe ćemo se moliti i ostat ćeš u našem srcu, mislima, sjećanju i prijateljstvu. Napustio si nas brzo, bez oproštaja... Bilo nam je žao kad si nam pričao o tvom rodnom mjestu Vukovaru i željno smo očekivali da ćemo te posjetiti kad se budeš vratio, ali nisi to uspio dočekati... Tko će nas sada nasmijavati u razredu, tko će preuzeti tvoju odgovornost u razredu? Nitko to ne može osim tebe. Sada su nam ostala samo sjećanja na tebe i ostao si nam dobar drug... Svi za tobom tugujemo. Znaj da se molimo za tebe i tvoje uskrsnuće i da te volimo i ostat ćeš u našem srcu dok živimo. Kad budemo odlazili u Vukovar na tebe ćemo misliti jer ti si naš jedini i voljeni Dario!”

 

Širio je pozitivnu energiju oko sebe

            Jedna učenica iz Darijeva razreda razboljela se i završila je u bolnici. Još prije odlaska u bolnicu Dario je imao puno razumijevanja za nju i pomagao joj je na razne načine. Vikende je provodila u bolnici ne želeći se vratiti kući i suočiti sa svijetom. Ipak jednog se dana odlučila poći kući i ponovno prošetati gradom. Dalje nastavlja ona sama:

            “Prva osoba koju sam na trgu vidjela bio je Dario. Mislila sam da me neće ni pogledati, da će mi okrenuti leđa kao i svi... No, on mi je prišao, pružio mi je ruku i rekao mi: 'Prebrodi to, ja sam uz tebe!' Nisam vjerovala u ono što sam čula. Po povratku u bolnicu redovito su stizali njegovi pozdravi i želje za brzo ozdravljenje. To mi je davalo puno utjehe i ohrabrenja... Veliki je šok bio za mene kad su mi u bolnicu javili da je umro... Dario je bio najbolji čovjek kojeg sam u životu upoznala i svakom bih željela da upozna prijatelja kakav je bio Dario  i da na vrijeme u njemu spozna pozitivnu energiju koju širi oko sebe, ne pitajući za cijenu... Dario će zauvijek živjeti u mome sjećanju.”

 

Dobrog prijatelja teško je zaboraviti

            U drugom razredu Dario je dobio još jednog kolegu, Igora T. tako da nije bio više sam među učenicama. Igor je napisao svoja sjećanja na Darija ovim riječima: “Sveti Dario! Kada sam došao u novu školu jedina osoba koja mi je pomogla da se brže uklopim bio je Dario. Slagali smo se koliko smo bolje mogli... Uvijek mi je pomagao kada nešto nisam znao. Posuđivali smo si stvari i sve smo vraćali na vrijeme. Dario mi je bio dobar prijatelj i uvijek ću ga se sjećati jer njega će biti teško zaboraviti. Dobrog prijatelja je teško zaboraviti... Bože, čuvaj ga!”