Betlehemsko svjetlo

Europska izviđačka akcija

 

            Austrijska televizija ORF već dugi niz godina gaji humanitarnu akciju “Licht in Dunkel” (Svjetlo u tami) u vrijeme Božićnih blagdana u kojoj se godišnji prikupe veliki novčani darovi za razne vidove pomoći. Godine 1986. u TV-studiju Linz došli su na ideju da jedan dječak ode u Betlehem i u štalici Isusova rođenja upali svjetlo i donese u Austriju. Ideja je odmah bila provedena u djelo.  Tri godine kasnije ovu inicijativu nastavljaju skauti. Godine 1989. inž.Bertl Grunwald i 7. grupa skauta-izviđača “Rudolf von Habsburg” iz Beča organiziraju prije Božića skautsko-izviđačku akciju  “Friedenslicht aus Betlehem” i pronose svjetlo iz Betlehema rukama izviđača u sve zemlje Europe.

            Od tada se svake godine u vrijeme Došašća u Beču okupe izaslanstva skauta iz zemalja Europe i na ekumenskom slavlju u crkvi upale svjetla na svjetiljci donesenoj iz Betlehema i nose ih u svoje zemlje gdje ih dalje raznose u sve gradove i sela.

            Poštujući ekumenizam na svečanosti u Beču uvijek su prisutni predstavnici više vjerskih zajednica, katolici, evangelici i pravoslavci.

            U Hrvatsku je Betlehemsko svjetlo kao simbol Djeteta Isusa koji je došao na svijet donijeti ljudima mir i ljubav prvi donio 1991. godine iz Beča tadašnji predsjednik vlade Republike Hrvatske g.Franjo Gregurić, a od 1992. g. svjetlo donose izviđači.  1992. g. po Betlehemsko svjetlo išlo se k slovenskim tabornicima u Ljubljanu, a od 1993. g. po svjetlo izravno u Beč odlaze izviđači odreda “Kamengrad” iz Koprivnice pod vodstvom koordinatora za Betlehemsko svjetlo Saveza izviđača Hrvatske g. Miroslava Svorena-Mikija.

14. prosinca 1996. hrvatski izviđači iz odreda “Kamengrad” iz Koprivnice i izviđači odreda “Hrvatsko Zagorje” iz Krapine u većem broju  pošli su u Beč i u bečkoj crkvi Karlskirche preuzeli su Betlehemsko svjetlo za Hrvatsku. U nedjelju 15. prosinca izviđači su vlakom donijeli betlehemsko svjetlo u Zagreb gdje su svečano dočekani na glavnom kolo-dvoru. Potom je svjetlo rukama mladih u povorci bilo donešeno u zagrebačku katedralu i u prigodnom obredu predano crkvenim predstavnicima. Tu je svjetlo bilo upaljeno za sve hrvatske nadbiskupije i biskupije. 

U subotu 21.prosinca 1996. Betlehemsko svjetlo mira i ljubavi nošeno rukama izviđača-skauta krenulo je iz Zagreba vlakovima u svim smjerovima domovine. Na svim postajama gdje se vlak putem zaustavljao izviđači su predavali svjetiljke upaljene na Betlehemskom svjetlu izviđačima koji su ih ondje dočekali. U cijeloj akciji nošenja Betlehemskog svjetla po hrvatskim gradovima i selima sudjelovalo je oko 2000 izviđača i oko 9000 učenika osnovnih škola.

U međuvremenu su po brojnim hrvatskim gradovima bili izvješeni plakati ovoga sadržaja:

        Savez izviđača Hrvatske

            Član Svjetske organizacije izviđačkog pokreta     

 Betlehemsko svjetlo u Hrvatsku dolazi
šesti put, da bi se preko ruku mladih
širilo diljem naše Domovine.

            Mladi su nositelji bolje budućnosti, mladi su nositelji svjetla, mira i ljubavi. Svjetlo upaljeno u Betlehemu iz Beča u Zagreb donose Hrvatski izviđači, koji će to svjetlo širiti dalje po hrvatskim gradovima i selima.

            Pozvani su svi, a posebno djeca i mladi da prisustvuju svečanosti Betlehemskog svjetla. Izviđači svjetlo donose i u vašu crkvu. Dođite na svečanost svjetla mira i ljubavi, upalite svoje svijeće i unesite blagoslov u svoje domove.

     

Ova akcija širenja Betlehemskog svjetla odvijala se pod pokroviteljstvom Sabora RH,  generalnim sponzorstvom “Podravke” iz  Koprivnice, Hrvatskih željeznica i Croatia Airlinesa iz Zagreba, “Peko”-a iz Krapine te drugih sponzora.

      

Dario u akciji Betlehemskog svjetla

Nakon što je i u Hrvatskoj pokrenuta akcija donošenja Betlehemskog svjetla valpovački izviđači aktivno su se uključili u posredništvo i  donošenje svjetla od 1995. g. Već je te godine Dario sudjelovao u akciji. Nakon što su drugi izviđači već bili donijeli Betlehemsko svjetlo u Valpovo, Dario je s još drugih četvero izviđača ponio svjetlo u katedralu u Đakovo i predao ga biskupu Marinu Srakiću, odakle se svjetlo proširilo po cijeloj biskupiji.

1996. g. valpovački  je izviđački odred “Iovallios” prihvatio da i te godine bude koordinator za donošenje i širenje Betlehemskog svjetla za Slavoniju i Baranju. Na izviđačkoj je upravi bila donešena odluka da po svjetlo u Zagreb idu dva člana iz odreda. Uvjet je bio da su vjernici katolici i da redovito idu u crkvu. Izbor je pao na Darija Turkalja i na Tomislava Brzicu. Na prijedlog i nagovor Darijev njima se pridružio još Goran Đermeštar, godinu dana stariji izviđač. Tako su sva trojica krenuli za Zagreb ponoćnim vlakom.  Goran i Tomislav sjećaju se kako ih je Dario zabavljao cijelim putem i tamo i natrag.

U Koprivnici im se pridružio g. Miroslav Svoren, koordinator Betlehemskog svjetla za cijelu Hrvatsku. U Zagreb su stigli u jutarnjim satima u subotu 21. prosinca. Pošli su najprije u središte Saveza izviđača gdje je svjetlo već čekalo. Ondje su već stigli izviđači iz Rijeke i Pule. Svjetlo je bilo u drvenom fenjeru na kojem je pisalo: Biskupija Đakovačka i Srijemska. Nakon kraćeg zadržavanja u Zagrebu krenuli su vlakom kući sa svjetlom. Uz glavni fenjer bilo je još desetak lampiona upaljenih na istome svjetlu, koje su njih trojica na usputnim stanicama predavali izviđačima koji su ondje čekali. U tome  im je pomagalo i željezničarsko osoblje. Upravo to predavanje Betlehemskog svjetla drugima na stanicama na Darija je posebno ganutljivo djelovalo, kako je kasnije pričao majci. Na stanici u Bizovcu dočekao ih je jedan dio valpovačkog izviđačkog odreda te su svi zajedno ponijeli fenjer sa  svjetlom najprije u Gradsku Vijećnicu u Valpovo gdje je ostalo gorjeti cijelu noć.

Sutradan, u nedjelju, Dario je zajedno s drugim izviđačima pošao u Đakovo te su u posebnom obredu svjetlo predali biskupu Marinu Srakiću. Odatle se svjetlo proširilo po cijeloj biskupiji. U ponedjeljak 23. prosinca svjetlo je donešeno iz Đakova i u prigodnom obredu Dario i ostali izviđači predali su ga mjesnom župniku vlč. Zdenku Petovariju u valpovačkoj župnoj crkvi. Potom su izviđači raznosili Betlehemsko svjetlo najprije prognanicima iz Vukovara i Baranje, a na sam Badnjak svima ostalima. Bio je to poseban doživljaj za sve koji su u tome sudjelovali. Svjetiljke i  svijeće upaljene na svjetlu u Isusovoj špilji rođenja po hrvatskim domovima bili su veliki simbol mira i ljubavi što nam sa slavljem Isusova rođenja za svaki Božić dolazi na poseban način iz Betlehema.

           S tom akcijom nošenja Betlehemskog svjetla u svoju Slavoniju Dario je okrunio svoju poletnu mladost, svoju angažiranost kao izviđača i vjernika-katolika. Po svome primjeru, vjerujemo, Dario će od sada na drugi način nastaviti nositi i posredovati to Isusovo svjetlo u srca i duše svih onih koji se s njime budu upoznali također i kroz retke ove njegove biografije.